Боррель не вірить, що Путін може зупинити постачання газу до Європи

Share

Головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель вважає нереалістичним сценарій, що президент Росії Володимир Путін для шантажу Європи зупинить постачання нафти та газу, вимагаючи послаблення жорстких санкцій

Про це він заявив в інтерв’ю «Euractiv», передає «Європейська правда».

Борель на полях форуму в Досі зазначив, що не вірить у можливість шантажу, бо Кремлю самому необхідно продавати енергоресурси, які забезпечують значну частину доходів бюджету.

Водночас, Боррель зазначив, що Путін став дуже непередбачуваним.

«Я не можу подивитися, що в голові у Путіна, і не знаю, що він зробить. Я ніколи не вірив, що він справді готує вторгнення, і більше того, руйнуватиме Україну так, як він це робить», – зазначив дипломат.

Він додав, що західні санкції вже значною мірою заблокували активи, які Росія має у країнах Північної Америки, Європи та Японії, хоч і визнав, що є багато інших, зокрема у Китаї.

Боррель визнав, що Європі вже доводиться і самій платити ціну за санкції проти Росії, тому що європейські споживачі спостерігають стрімке зростання цін на енергоносії, проте наголосив, що санкції мають зберігатися та посилюватися, бо Путін зрівнює землею українські міста.

За його словами, США було набагато легше застосувати енергетичне ембарго, ніж Європі, яка імпортує із Росії справді багато ресурсів.