«Экономика России переживает смертельное пике», – экономист Михаил Кухар (укр.)

Share

«ОГЛЯД ЕКОНОМІКИ РОСІЇ», котра переживає зараз смертельне піке у зв`язку з набуттям статусу країни-агресора:

КУРС.

З дня фактичного початку військових дій, 24 лютого, курс рубля щодня втрачав позиції при рекордному попиті на міжбанківському ринку як з боку іноземних інвесторів що виходили з російських цінних паперів, так і з боку самих російських банків, що купували іноземну валюту для задоволення ажіотажного попиту населення. Курс з 24 по 28 лютого впав з 88 до 117 RU/USD.

На готівковому ринку обмінні пункти Москви приймають рубль по 100 та продають по 200 RU/USD. Курс рубля у комерційному банку «Тіньков» зріс лише протягом понеділка з 150 до 192 RU/USD.

РЕЗЕРВИ.

США, Великобританія та ЕС заблокували авуари ЦБ Росії на суму понад $500 млрд, однак зовсім без резервів РФ не залишилася: авуари золотовалютних резервів розміщених в Китаї в юанях оцінюються ще в $150-200 млрд.

САНКЦІЇ. США заборонили своїм резидентам купувати нові російські державні цінні папери (заборона не торкнулася продажу тих, якими вже володіли фінустанови) та ввела персональні санкції проти Путіна та його оточення. ЕС та Великобританія прийняли, в цілому, аналогічні рішення щодо російських олігархів. В Росію також заборонено експорт високотехнологічних товарів, зокрема, комп`ютерних технологій та обладнання для видобутку нафти та газу.

SWIFT. Найочікуваніша санкція проти РФ – відключення від міжнародної системи розрахунків SWIFT – так і не відбулася через відсутність консенсусного рішення країн-членів. Проте були заморожені коррахунки чотирьох російських держбанків в доларах та евро, включаючи наймасовіший «Сбербанк».

ЗАХІДНІ БАНКИ, зокрема в США, ЕС, Великобританії на Швейцарії масово ухвалюють рішення про закриття всіх рахунків росіян, через статус агресора країни походження. Це торкнулося мільйонів росіян. При цьому банки не видають гроші готівкою понад дозволені ліміти а просять надати рахунок для перерахування залишку поза европейською та американською юрисдикцією. Чимало банків за власною ініціативою заблокували розрахунки по картковим платежам російських резидентів вже в понеділок.

ЗАХІДНІ БРОКЕРИ, зокрема, найбільший в світі InterBroker (IB) заборонив вивід коштів російських клієнтів, заморозивши їхні рахунки.

КРІПТОБІРЖІ, зокрема BTC-Alpha, KUNA, CEX IO та Qmall заблокували для виводу коштів рахунки клієнтів з Росії та Білорусі. Очікуються аналогічні рішення з боку найбільшої криптобіржі Binance та інших.

РЕЙТИНГОВІ агентства Standard and Poor’s, IBCA та Moodis безпрецедентно понизили за три дні рейтинги Росії відразу за 4-6 пунктів, з «інвестиційного» до «дефолтного», що униможливило зовнішні запозичення РФ не лише у США та ЕС а й у інвесторів інших країн світу, зробивши їх надмірно дорогими.

АВІАСПОЛУЧЕННЯ. Канада та всі країни ЕС закрили свій повітряний простір та повністю припинили авіасполучення з Росією, що, на думку експертів галузі робить неминучим каскадне банкрутство російських авіакомпаній протягом двох тижнів.

Аеропорти РФ переповнені громадянами РФ, що намагаються масово покинути країну.

САМОСАНКЦІІ РФ. У відповідь на зовнішні виклики РФ з 1 березня заборонила валютні перекази за договорами позики на користь нерезидентів Росії, що означає фактичний дефолт по корпоративним боргам.

Резидентам Росії заборонено перераховувати валюту на рахунки в банках за межами Росії, що, фактично блокує більшість експортно-імпортних операцій, бо у покупців російських товарів рахунки, як правило, знаходяться у їхніх власних юрисдикціях, а не в банках Росії.

Введено правило 100% продажу валютної виручки експортерами.

Також обговорюється можливе замороження/списання/часткове списання депозитів населення в російських банках в спеціальний фонд «війни».

НАФТА ТА ГАЗ. США та Канада відмовилися від імпорту російської нафти та нафтопродуктів. Німеччина оголосила про «остаточне закриття» Північного потоку-2 через повну відмову від купівлі російського газу. Нагадаємо, що через штучне обмеження поставок на ринок ЕС газу протягом опалювального сезону 2021/22 РФ зменшив свою долю в поставках з 42% до 14%, домігшись злету цін на спотовому ринку ЕС до $1000+ та планував скористатися цим після запуску ПП-2 ще минулої осені.

Цього тижня Швейцарія анонсувала санкції проти Роснафти, Газпрому та Лукойлу, чиї основні трейдерські структури знаходяться в її юрисдикції.

 

ПРОГНОЗ НА ТИЖДЕНЬ. Провідні західні та російські аналітики не виключають настання часткового чи повного дефолту Росії по зовнішнім платежам вже поточного тижня. Не виключено також відключення SWIFT. Внутрішній банківський сектор РФ найбільш вірогідно зберігатиме платоспроможність на найближчий місяць при введенні часткових обмежень на зняття депозитів населенням та зберігатиме ліквідність по корпоративним розрахункам всередині країни. Що робить, поки що, малоймовірними політичні заворушення населення всередині країни.

Торгівельне ембарго РФ, включно з блокуванням міжнародних розрахунків, особливо по нафті та газу рента з котрих формує 70% доходів федерального бюджету здатне нанести непоправного удару по доходам Росії, за оцінками експертів, протягом одного-трьох місяців. Проте криза платежів та очікуване блокування visa/mastercard, емітованих російськими банками, здатне призвести до неповоротньої кризи розрахунків та внутрішньої торгівлі протягом одного-двох тижнів.

Найбільш вірогідним також є відмова ЦБР від валютних інтервенцій та встановлення штучно завищеного курсу рубля та «чорного», реального обмінного курсу що, найбільш вірогідно подолає цього тижня позначку в 200 RU/USD»