ЗРОБЛЕНО В УКРАЇНІ ДЛЯ УКРАЇНИ

Share

ПРОЄКТ «УКРИТТЯ-2»

 Серед квітучої навесні України існує територія-привид. Вільний доступ заборонений, вулиці пусті, в цьому місці давно немає звичного нам життя. Це Чорнобиль.

26 квітня 1986 року сталась наймасштабніша аварія в історії атомної енергетики. Перший захисний саркофаг над четвертим енергоблоком звели в рекордно короткий термін – всього за 206 діб. Одразу було зрозуміло, що це – «врємянка» (тимчасова будівля), яка служитиме років 30. Небезпека ЧАЕС загрожувала не лише Україні.

В 1997 році країни «Великої сімки» вирішили створити фонд фінансування будівництва нового захисного спорудження «Укриття-2», а до 2004 року в цього проєкту було вже 40 країн-донорів. Монтажні роботи другого саркофагу почались у 2012 році. Для зведення укриття потрібна була більше, ніж просто сталь. Маріупольські металурги доклали зусиль, щоб створити необхідний метал. Робота була з нелегких. Один з показників – ударна в'язкість листового прокату – перевищував стандартні вимоги у 2-3 рази. Як результат – Метінвест поставив близько 2 000 тонн листів Азовсталі, а ще 13 300 тонн Metinvest Trametal поставив спеціальному підряднику Novarka – італійській будівельній компанії CIMOLAI.

Нова ізоляційна споруда вартістю 1,5 мільярди євро будувалася протягом 9 років. «Новий безпечний конфайнмент», як називали нову арку, став найбільшою наземною пересувною конструкцією. Її розміри: 165 м в довжину, 260 м в ширину і 110 м у висоту. Під ним можуть з легкістю розміститись і статуя Свободи, і лондонський Біг-Бен. А з металу, використаного для будівництва укриття, можна було б побудувати три Ейфелеві вежі.

29 листопада 2016 року саркофаг повністю накрив перше укриття. Конструкція буде стримувати радіоактивне випромінювання найближчі 100 років.

«Новий безпечний конфайнмент» став найбільшою наземною пересувною конструкцією 

НСК «ОЛІМПІЙСЬКИЙ»

Спортивна арена для проведення футбольних матчів і легкоатлетичних змагань, культурно-розважальних та інших масових заходів Національний спортивний комплекс «Олімпійський» був побудований у 1923 році. Стадіон є найбільшим в Україні і другим за місткостю в Східній Європі. Загальна площа – 145 741 кв. м. Місткість – 70 050 глядацьких місць.

НСК «Олімпійский» неодноразово ставав центром спортивних і культурних подій. У рамках Літніх Олімпійських ігор 1980 року тут відбулось шість матчів групового турніру та один чвертьфінал. Під час чемпіонату Європи з футболу 2012 року, який відбувався в Україні та Польщі, на стадіоні відбулось три матчі групового етапу, один з чвертьфіналів і фінал.

На стадіоні проводились фестивалі «Таврійські ігри». Відбувались концерти Мадонни, Джорджа Майкла, Шакіри, Red Hot Chili Peppers, Kasabian, Depeche Mode, Океан Ельзи. За роки експлуатації об'єкт декілька разів реставрували. Змінювали його планування та місткість. Метінвест поставляв гарячекатаний лист для 7,5 тисяч тонн сталевих конструкцій для оновлення стадіону перед чемпіонатом «Євро-2012». Реконструкція тривала 38 місяців. Після введення в експлуатацію футбольний стадіон НСК «Олімпійський» отримав найвищий статус від УЄФА.

Один з найбільших стадіонів у Східній Європі

ЛЬОДОГРАЙ

У Метінвесті вважають, що в усіх дітей має бути можливість повноцінно розвиватись і займатись спортом. Багатьом відомі наші ініціативи «Місто – нашими руками» і Програма соціального партнерства.

Центр зимових видів спорту «Льодограй» – черговий соціальний проєкт, у якому використана наша продукція. У 2014 році в невеличкому місті Богуслав відбулась одна дуже важлива подія. Тут з'явилась не просто льодова арена, а 2560 кв. м. зимового щастя, доступного цілий рік:)

 На базі універсального навчально-тренувального центру почали працювати школи хокею та фігурного катання, тренажерний та хореографічний зали. Федерація хокею України визнала льодову арену відповідною до стандартів федерації, і тепер тут проводять матчі чемпіонату України. Пізніше до хокеїстів приєдналося фігурне катання.

До речі, комплекс побудовано з використанням екологічних та енергозберігаючих технологій. А енергоустановка не використовує природний газ і працює на лушпинні соняшника.

Льодова арена, яка працює цілий рік

ДАРНИЦЬКИЙ МІСТ

Дарницький міст почав свою історію в 1868 році. Побудували швидко. У лютому 1870 року по ньому вже проїхав спеціальний випробувальний потяг, який складався з 6 паровозів. Міст стояв на 11 опорах і мав одну залізничну колію.

Міст тричі підривали. Перший раз – польські війська в 1920 році, а в 1943 році він не пережив відступу німецьких військ. Усього за 14 днів поруч зі зруйнованим поставили тимчасовий низьководний міст, а в лютому 1944 – тимчасовий висоководний. У 1949 році з'явився Дарницький залізничний міст, по якому проклали 2 колії. Через 50 років він перестав справлятися з навантаженням і вимагав капітального ремонту.

Зведення нового Дарницького залізнично-автомобільного мосту почалось у червні 2004 року. Під час будівництва мосту з лівого на правий берег Дніпра спорудили 35 опор, змонтували 13600 тонн металоконструкцій і проклали 31,2 тисяч кв. м спеціального асфальтового покриття, термін експлуатації складає 30 років.

На будівництво об'єкта Метінвест поставив 6 000 тонн листа. Довжина мосту 1 066 м. Він містить 2 залізничні колії, 6 автомобільних смуг і 2 пішохідні доріжки. Його пропускна здатність – 160 пар поїздів і 60 тисяч тонн автомобілів за добу.

На будівництво об'єкта Метінвест поставив 6 000 тонн листа

ЖИТЛОВІ КОМПЛЕКСИ

  «ПАРКОВЕ МІСТО» У ВЕЛИКОМУ МІСТІ

У 2014 році ЖК «Паркове місто» визнано найкращим житловим комплексом України. В будівництво «міста» зробив свій внесок і Метінвест – 1 000 тонн арматури. В результаті вийшло справжнє місто в місті, зі своєю інфраструктурою. Воно розкинулось на 17 гектарів в Подольському районі Києва, 8,5 гектарів з яких – паркова зона з каскадами озер та цінними породами дерев. Тут знаходиться історичний парк «Крістерова гірка». Сучасні міста рідко можуть похизуватись такою кількістю зелені.

Зі сталі будують комфортне сучасне житло

«ПЕРЛИНА» ПІВДЕННОЇ ПАЛЬМІРИ

 Якщо використовувати сталеві конструкції в будівництві, споруду можна побудувати вищою, більшою та незвичайної форми. Вона буде безпечною, надійною, просторою зсередини і з великим запасом міцності. Та й ззовні такі будівлі виглядають красиво. Наприклад, як ЖК «Перлина» в Одесі, куди Метінвест поставив більше 2 000 тонн металопрокату для будівництва 21 житлового комплексу.

МІСТ ЧЕРЕЗ СУХИЙ ЛИМАН

З вітерцем і без понтів.;) Цього бажають автомобілісти, можливо, не всі, але більшість з тих, хто часто їздить у напрямку Одеса – Чорноморськ . А все через те, що діюча понтонна переправа через Сухий лиман була побудована 50 років тому. Проїхати по ній можуть автомобілі вагою не більше 20 тонн, і кожні 5 років переправа потребує капітального ремонту.

Склавши всі за та проти, вирішили побудувати новий міст. Сказано – ще не зроблено, але все дуже активно.;) У 2018 році Метінвест-СМЦ поставив на південь 520 тонн легованої сталі марки S355 і її аналога 09Г2С. Це найпопулярніша марка в Україні. З неї виготовляють більшість фасонного прокату підвищеної міцності. А також сталь марки 15ХСНД, яка, крім підвищених вимог до міцності, стійка до корозії.

Сталь – універсальний матеріал, з якого можна створити об'єкти різноманітних форм.

Метінвест-СМЦ поставив для будівництва 520 тонн легованої сталі марки S355 

ПРОЗОРИЙ МІСТ

Той самий пішохідний міст у центрі Києва, який з'єднує Володимирську гірку з парком «Хрещатий». Так, він з української сталі. Так, з нашої – виробленої на Азовсталі. Міст, який відкрили до Дня Києва, став ще однією візитівкою столиці.

Міст побудували на 40-метровій висоті, він має звивисту форму і відкриває різноманітні панорами на Європейську площу, Поділ, північні райони міста та столичні схили. Для любителів красивих пейзажів навіть створили спеціальні оглядові майданчики, де збільшили ширину моста з 6 до 14 метрів, а довжина всього моста – 220 метрів. Для побудови конструкції використали 700 тонн сталеві листи завтовшки від 8 до 55 мм.

Для побудови конструкції використали 700 тонн сталевих листів завтовшки від 8 до 55 мм

ТОРГОВО-РОЗВАЖАЛЬНІ ЦЕНТРИ

Опера або театр. Зараз це звучить піднесено. Але раніше люди ходили туди не тільки заради того, щоб «доторкнутись до прекрасного», а й задля того, щоб просто розвіятись, дізнатись новини та зустрітися зі знайомими. Ті самі функції зараз у багатьох аспектах виконують торгово-розважальні центри))

Наприклад, «Космополіт» у Києві. Тут знаходиться більш ніж 120 крамниць з одягом, взуттям, продуктові супермаркети, магазини парфумерії та косметики, побутової техніки та спортивних товарів. Плюс льодова арена, боулінг, кафе, ресторани, кінотеатри і дитячий розважальний комплекс. І в усьому цьому є трошки від Метінвесту:) Під час будівництва «Космополіта» було використано близько 1,8 тис. тонн металоконструкцій з товстого листа ММКІ.

Також з нашої сталі побудовано ТРЦ LAVINA MALL – один з найбільших торгово-розважальних центрів у Європі. Назва відповідає начинці. Тут є екстремальні атракціони, американські гірки, кінотеатр віртуальної реальності, музичний фонтан та багато іншого. Загальна площа будівлі – 170 280 кв. м. Група Метінвест поставила 3,6 тыс. тонн арматури, труб, фасонного та листового прокату для його будівництва.

Під час будівництва «Космополіта» було використано близько 1,8 тис. тонн металоконструкцій з товстого листа ММКІ

ЦУМ

У кожного міста є місце, що називають його центром. Місце, пронизане духом попередніх поколінь, і водночас місце, яке віддзеркалює все нове та сучасне. Для Києва, без сумніву, таким місцем є Хрещатик. Каштани, голуби, потоки машин та людей. Хтось поспішає на роботу, хтось гуляє й милується красою міста. Куди не поглянь – історія. І важлива його частина – ЦУМ.

Він бачив чимало героїчних і трагічних подій. Якби міг говорити універмаг-старійшина, мабуть, був би головним оповідачем не тільки Хрещатика й Києва, але й усієї України. У листопаді 2016 року він знову відкрив свої двері для відвідувачів. Група Метінвест поставила більш ніж 2 тис. тонн сталі для реконструкції будівлі. ЦУМ, знайомий багатьом поколінням, отримав нове дихання. Історія продовжується.

Символ Києва – ЦУМ