Олег Щербатенко: «ШІ стає фундаментальною технологією для сучасної промисловості»

Share

У світі промисловості штучний інтелект стає все більш необхідним і ключовим інноваційним інструментом. Його застосування сприяє підвищенню продуктивності та конкурентоспроможності компаній. Засновник і CEO компанії IT-Enterprise Олег Щербатенко розповів, як використовує штучний інтелект у промислових рішеннях.

Ваша компанія реалізує проекти з автоматизації та цифровізації для промислових компаній. Розкажіть, яке місце у вашій роботі займає штучний інтелект? 

Зараз існує хибна «побутова» думка, що штучний інтелект з’явився разом із ChatGPT. Можливо, це справедливо для масового користувача, але не для B2B сектора. В Україні ШІ-розробки існують вже давно, а промислові проєкти, пов’язані з ним, активно розвиваються ще з 2014 року. Наразі у світі фактично триває четверта промислова революція, відома як Industry 4.0. Це загальний світовий термін для технологічних можливостей, які дозволяють виробникам працювати більш ефективно шляхом впровадження технологій зі штучним інтелектом, переходу  до керування підприємствами в режимі реального часу, прогнозувати зміни та робити інтеграцію інформації з обладнання в бізнес-процеси прийняття рішень.

По своїм клієнтам ми бачимо, що АІ як елемент є ефективним в комплексних рішеннях для підприємств для оцінки стану обладнання, прогнозування на ранніх стадіях аварійних та аномальних ситуацій, що дозволяє персоналу підприємства заздалегідь прийняти рішення, які допомагають уникнути збоїв, простоїв виробництва, економічних збитків. Фактично ці алгоритми дають попередження, яке дозволяє провести ремонт на ранніх стадіях виявлення проблем, що суттєво дешевше для компанії та дозволяє триматися плановості всіх процесів. Такі рішення у різних конфігураціях успішно працюють у низки українських підприємств, наприклад, в Інтерпайп, Стальканат, Astarta-Київ та інших. Є у нас успішні кейси і для енергетичних компаній, зокрема у відновлювальній енергетиці (сонячні станції), де АІ є елементом управління ремонтами. Наш продукт SmartEAM вирішує низку задач також у важкій промисловості — з предиктивної аналітики, енергоменеджменту.

Зараз ми продовжуємо розвивати наш новий продукт Anna Maly, який є квінтесенцією нашого досвіду в промисловому АІ. Це рішення вже отримало низку міжнародних відзнак і наш АІ R&D Центр продовжує працювати з ним.

Як застосування ШІ змінило роботу промисловості?

Штучний інтелект ставить перед собою важливе завдання — обробляти величезні обсяги даних, що збирають системи автоматизації, включаючи автоматизовані системи керування технологічним процесом (АСУТП). Раніше ці системи просто знімали показники з датчиків і створювали дашборди, де оператори стежили за змінами. Але даних ставало так багато, що не було можливостей впоратися й обробити їх.

З появою ШІ ми отримали можливість аналізувати ці дані в реальному часі й ухвалювати обґрунтовані рішення. Наприклад, штучний інтелект може визначити, що є добре, а що погано, і попередити про потенційні проблеми. Це дозволяє не тільки стежити за процесами, але й прогнозувати та автоматично реагувати на них. Раніше підприємствами керували, опираючись на місячні плани, а тепер вимоги клієнтів змінюються щодня, і підприємства переходять до управління в режимі реального часу. Від масових продуктів ми переходимо до індивідуальних замовлень. В цій трансформації процесів та в постійній обробці великих обсягів інформації допомагає штучний інтелект.

Крім того, штучний інтелект допомагає мінімізувати аварійність і зберегти значні кошти. Уявіть, що завдяки передбаченню та автоматичному реагуванню можна уникнути аварії, що економить мільйони євро. А це дуже важливо, особливо у виробництві. Однак, це потребує навчання та впровадження кейсів, що робить цей процес складним, особливо зараз в Україні.

Наразі можливість забезпечувати збут продукції, зокрема й закордоном, є визначальною у роботі промисловості. Як ваші рішення допомагають українським компаніям із експортом?

Ми працюємо над кількома проєктами, які мають полегшити експорт продукції українських компаній. Ми допомагаємо бізнесу дотримуватись строків виконання контрактів, зменшувати витрати та оптимізувати логістичні процеси. Наприклад, проекти з компаніями Нібулон та Інтерпайп допомагають їм стати більш гнучкими та керованими.

Зараз ми інвестуємо у сімнадцять внутрішніх проєктів зі штучного інтелекту, що відкривають нові можливості в різних галузях. Наприклад, на майданчику SmartTender, який працює з системою Prozorro, ми впроваджуємо ШІ для автоматичної обробки тендерної документації. Це дозволяє швидко виявляти всі вимоги по тендерах без участі юристів, збільшити кількість тендерів, у яких компанія бере участь, при цьому зменшуючи кількість помилок. І ШІ під час обробки тендерної документації (файлів певного типу) показав кращі результати, ніж людина.

Ми вже впровадили штучний інтелект у роботі кол-центрів по наших продуктах SmartTender та  MASTER-бухгалтерія. Це зменшує навантаження на працівників кол-центрів. Штучний інтелект відповідає 24/7,  без емоцій, відповідає на різних мовах, йому не потрібно обладнати робоче місце, на його роботу не впливають аварійні та регламентні відключення електрики, він не хворіє. Тож ми бачимо великий потенціал в застосуванні ШІ для покращення ефективності та якості роботи в різних сферах.

Окрім цього, триває черговий етап нашої співпраці з командою Нібулон і ми вже бачимо які наші унікальні рішення можуть бути корисні для агроекспортера в частині процесів закупівлі.

Як у середовищі промисловців сприймають прихід нових технологій, зокрема й проникнення ШІ у виробництво?

Багато компаній спочатку скептично ставилися до інновацій і вважали їх складними для впровадження. Однак, після ознайомлення з перевагами, які надає штучний інтелект, деякі з них швидко змінили свою думку, оскільки переконалися, що за допомогою наших рішень підприємства можуть значно підвищити свою продуктивність та знизити витрати. І це є великим стимулом для їх впровадження.

В Україні ще недостатньо компаній, які готові впроваджувати ШІ на високому рівні. Це пов’язано з браком необхідної інфраструктури, цифрової зрілості та досвіду у використанні таких технологій.

Тому важливо навчати співробітників і створювати умови для постійного вдосконалення технологій. Це великий, але необхідний крок, щоб досягти конкурентних переваг у сучасному світі.

Розвиток штучного інтелекту і цифрової трансформації є не лише технічною, а й культурною зміною. Ми повинні бути готові до постійного навчання та адаптації, щоб ефективно використовувати нові можливості, які надає ШІ.

Ви вважаєте, що штучний інтелект стає базовою технологією в промисловості?

Саме так. Штучний інтелект стає фундаментальною технологією для сучасної промисловості. Ми бачимо, як він трансформує виробничі процеси, робить їх більш гнучкими та ефективними. І ми продовжуємо працювати над новими проєктами, які допоможуть ще більше вдосконалити цю сферу.

Наскільки добре промисловці і загалом бізнесмени в Україні уявляють собі можливості штучного інтелекту, які можна застосувати у роботі підприємств? І як бізнесмену сформулювати свої потреби в цій сфері для IT-компанії?

Це справді складне питання, оскільки часто бізнес-замовники не розуміють, для чого їм потрібен штучний інтелект. Вони можуть знати, що їм потрібне програмне рішення, але не усвідомлюють, як саме воно може допомогти. Бізнеси часто не мають чіткого бачення своїх потреб і цілей. І це в Україні поширена проблема.

Коли наша команда працює з клієнтами, ми намагаємося зосередитися на їхніх проблемах. Запитуємо, які конкретні проблеми вони хочуть вирішити, і пропонуємо рішення на основі штучного інтелекту. Наша мета — не просто впровадити технологію, а допомогти трансформувати бізнес-процеси для досягнення кращих результатів.

Тому українським бізнесменам варто звертатися до IT-компаній із чітким розумінням своїх проблем і готовністю до змін у бізнес-процесах. Також, я б наполегливо радив працювати зі зрілими компаніями, які мають значний досвід роботи з клієнтами, що мають різні бізнес-моделі. Дуже важливо, щоб обраний вами партнер для проведення цифрової трансформації всієї компанії або трансформації окремих бізнес-процесів вже мав успішний досвід подібних проєктів, а керівник компанії замовника був готовий до безпосередньої участі у проведенні цих змін.

Як вважаєте, що може допомогти бізнесу краще зрозуміти сучасні технології та економічні переваги від їх запровадження?

Багато що залежить від просвітництва. Ми часто проводимо семінари та тренінги, щоб показати бізнесменам, корпоративному бізнесу реальні кейси і допомогти їм зрозуміти можливості штучного інтелекту.

Спільно з Асоціацією Підприємств Промислової Автоматизації України проводимо тури та конференції з тем Industry 4.0 та 5.0. Колись розробили Стратегію розвитку Industry 4.0 в Україні , яку представили ще уряду Володимира Гройсмана, і активно просуваємо цю тему. Для успіху потрібна участь держави. Україна – це майже єдина країна в Європі, яка не має затвердженої стратегії по Industry 4.0. В інших країнах держава бере на себе керівництво в розробці та впровадженні такої стратегії. Це підхід Triple Helix (потрійна спіраль), який об’єднує державу, освіту та науку і бізнес для впровадження стратегічних змін.

У нас, на жаль, ці три сили не працюють разом. Держава та наука не беруть активної участі, тож бізнес все ще залишається рушійною силою інноваційного розвитку. Ми, як бізнес, створюємо рішення, навчаємо замовників, проводимо тренінги та впроваджуємо рішення. Це дуже складний шлях в Україні. За кордоном все інакше — там держава визначає напрямки розвитку і підтримує впровадження технологій, включаючи хмарні рішення (Cloud) та Інтернет речей (IIoT). в Україні цього поки немає, це велика проблема. І війна забирає у влади всі ресурси для змін у цьому напрямку.

Ви, мабуть, відстежуєте закордонні тренди, кейси? Чи можливо переконати українських промисловців впроваджувати нові технології, спираючись на закордонний досвід?

В Україні це не завжди працює. Коли промисловці бачать успішні кейси з Німеччини, вони часто кажуть: «Це ж Німеччина, вони сучасні й передові, а у нас це не спрацює». Вони часто знецінюють себе і не вірять, що ті ж рішення будуть ефективні в наших умовах. Тому ми намагаємося показувати успішні кейси українських компаній, які вже запровадили ці технології. Це дає більше довіри й розуміння, що такі рішення працюють і в нас.

Ще одна проблема — наша IT-галузь більше орієнтована на аутсорсинг, а не на створення продуктів для внутрішнього ринку, що теж ускладнює ситуацію.