Україна розширить ПП «Ягодин-Дорогуськ»

Share

Агентство відновлення в співпраці з проєктом USAID «Економічна підтримка України» та субпідрядником проєкту USAID Miyamoto International Ukraine завершили розробку передпроєктних пропозицій для прикордонного пункту пропуску «Ягодин-Дорогуськ».

Про це повідомила пресслужба Агентства.

Наведені ілюстрації згенеровані штучним інтелектом (АІ) від Bing.

Як зазначається, передпроєктні роботи складалися з виконання техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) та техніко-економічного розрахунку (ТЕР) для пропонованого будівництва додаткового вантажного термінала та пішохідного переходу на пункті пропуску.

Нова інфраструктура дозволить впровадити вдосконалену систему сучасних контрольних процесів на основі безпаперових технологій та автоматизованого управління рухом, що підвищить пропускну спроможність КПП на 10–15%.

“Завершення ТЕО та ТЕР є важливим етапом, який відкриває шлях до фактичних проєктних робіт, які ми вже розпочали. Завершальний етап процесу – основне будівництво нового вантажного термінала. Будівництво включає створення нових транспортних та пішохідних маршрутів, а також будівництво необхідних споруд і контрольних точок. Плануємо завершити роботи до кінця серпня 2025 року”, – підкреслили в пресслужбі.

Крім того, за підтримки проєкту USAID та Miyamoto Ukraine розробляються техніко-економічні обґрунтування для пропонованого нового мосту до жовтня 2024 року. Проєкт буде реалізований через фінансовану ЄС програму «Connecting Europe Facility-2» (CEF-2).

Наразі пункт пропуску «Ягодин-Дорогуськ» обробляє 340 вантажівок, 25 автобусів та 550 автомобілів протягом 12-годинної зміни.

Реконструкція вантажного термінала та пішохідного переходу, а також реорганізація та оптимізація транспортної схеми збільшить пропускну спроможність пункту до 640 вантажівок, 50 автобусів та 1000 автомобілів протягом кожної 12-годинної зміни. Оптимізація транспортної схеми – це влаштування 20 смуг для вантажівок, 12 смуг для автомобілів, 4 смуги для автобусів та пішохідного коридору.

Завдяки цим покращенням пункт пропуску «Ягодин-Дорогуськ» зможе працювати постійно з річним потоком відвідувачів у 3 519 000 людей, 242 000 автомобілів, 331 200 вантажних одиниць та 31 050 автобусів. Це потенційно допоможе суттєво збільшити експорт та економічне відновлення України.