Рада з фінстабільності схвалила Стратегію з розвитку кредитування

Share

Рада з фінансової стабільності (РФС) на засіданні схвалила Стратегію з розвитку кредитування, яка відображає цілісне бачення ключових засад розвитку кредитування в Україні та необхідних для їх реалізації дій, що сприятимуть стійкому відновленню економіки країни.

Про це повідомила пресслужба Мінфіну.

Наведені ілюстрації згенеровані штучним інтелектом (АІ) від Bing.

“Впровадження Стратегії – питання фінансової безпеки країни та інструмент розбудови динамічної й конкурентоспроможної економіки, здатної до сталого розвитку та євроінтеграції”, – йдеться в повідомленні.

Підкреслюється, що члени РФС погодилися, що умови кредитування бізнесу та населення поліпшуються з огляду на забезпечення макроекономічної стабільності завдяки послідовній політиці Нацбанку та уряду України й значній міжнародній допомозі.

Зокрема рівень ставок за кредитами знижується. Водночас попит на кредити сегментований, а для низки галузей та регіонів діють надпотужні воєнні ризики, які ускладнюють доступ до необхідних фінансових ресурсів.

Як зазначається, стратегія має на меті сприяти забезпеченню фінансовими ресурсами відновлення енергетичної інфраструктури та стимулюванню попиту, спрямованого на підвищення обороноздатності країни, зокрема з боку підприємств оборонно-промислового комплексу, переробної промисловості, сільського господарства та бізнесу на деокупованих і наближених до фронту територіях – «територіях стійкості».

Реалізація заходів Стратегії відбуватиметься за двома фокусами: активізація кредитування пріоритетних напрямів в умовах воєнного стану та розвиток законодавчої бази для подальшого стимулювання ринкового кредитування.

Також впровадження Стратегії з розвитку кредитування сприятиме розширенню доступу до кредитних ресурсів та розвитку підприємництва, залученню інвестицій, створенню нових робочих місць, поверненню українців з-за кордону.