Збіжжя з України необхідно вивозити суходолом, – єврокомісар

Share

У вивезенні збіжжя з України в умовах спроб Росії заблокувати морський коридор необхідно робити ставку на розвиток наземного шляху

Таку думку висловив єврокомісар із сільського господарства Януш Войцєховський, передає «Укрінформ».

«Зараз потрібно робити ставку на сухопутний шлях, адже важко розраховувати на постійне відновлення морського шляху. Росія може й надалі вести якусь гру, тому на цьому не можна побудувати безпечного майбутнього», – зазначив Войцєховський.

За його словами, наземні коридори через Польщу та Румунію «склали іспит». З березня з України вивезли 20 млн тонн зерна, з яких більшість (12,5 млн тонн) наземних шляхом, а 7,5 млн тонн – морським. На його переконання, потрібно інтенсифікувати розвиток наземного шляху транспортування збіжжя з України.

Войцєховський запевнив, що ЄС підтримуватиме своїми інвестиціями розвиток сухопутного коридору для експорту української агропродукції. Він зазначив, що окрім будівництва сховищ та доведення колії, яка в Україні ширша, до спільних стандартів, Брюссель міг би включитися також у будівництво трубопроводу з транспортування олії з України до Польщі. Будівництво цього трубопроводу є ініціативою Києва, але Єврокомісія могла б знайти кошти на фінансову підтримку проєкту.

«Ідея побудови трубопроводу, який міг би використовуватися для транспортування соняшникової олії, великим виробником якої є Україна, вдала, ЄС був би готовий підтримати цю ініціативу», – резюмував Войцєховський.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom