Затяжна війна посилює ризики пригнічення економічної активності, – НБУ

Share

Повномасштабна війна Росії проти України перейшла в затяжну стадію, а терористичні акти з боку РФ набувають рис спланованої масштабної кампанії

Українська економіка й надалі зазнає суттєвих втрат від загибелі та міграції громадян, руйнувань критичної інфраструктури та логістичних артерій, знищення підприємств і виробничого потенціалу, повідомляє Національний банк України.

Також зберігається ризик припинення роботи «зернового коридору» та подальшого блокування українських чорноморських портів унаслідок воєнної агресії РФ.

«Це посилює ризики пригнічення економічної активності, загострення шоків пропозиції та суттєвого розбалансування інфляційних і курсових очікувань», – повідомляє НБУ.

У таких умовах, підкреслив регулятор, життєво важливою залишається подальша підтримка України з боку міжнародних партнерів.

«Як показав 2022 рік, неритмічність анонсованих надходжень може суттєво погіршувати макрофінансову ситуацію, адже змушує уряд звертатися до НБУ за монетизацією держборгу для фінансування критичних видатків. Додатково до внутрішніх інфляційних шоків, пов’язаних з війною, зберігається сильний зовнішній інфляційний тиск. Уповільнення глобальної економіки буде вагомим чинником поступового здешевлення енергоносіїв, але їхня вартість залишатиметься доволі високою. Водночас очікується зниження цін і на основні експортні товари України (продовольство та продукцію ГМК), що на додачу до чинників війни обмежуватиме обсяги валютних надходжень в країну», – сказано в повідомленні.

При цьому послабилися короткострокові ризики для економіки.

«Цьому сприяли успіхи ЗСУ на фронті, подальша адаптація бізнесу та населення до воєнного стану, активізація міжнародної допомоги, а також позитивний вплив антикризових заходів НБУ та уряду. Економічна активність стабілізувалася, хоч і на значно нижчому рівні, ніж до (повномасштабної – Ред.) війни», – сказано в повідомленні.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom