РФ почала загострювати продовольчу кризу ще у вересні, – Зеленський

Share

Росія почала свідомо загострювати продовольчу кризу ще у вересні, коли заблокувала рух суден із українським продовольством, заявив ввечері 29 жовтня президент Володимир Зеленський

«Від вересня і по сьогодні у зерновому коридорі накопичилося вже 176 суден, які не можуть пройти за своїм маршрутом. Це продовольство для понад семи мільйонів споживачів. Деякі зерновози очікують вже понад три тижні. Алжир, Єгипет, Ємен, Бангладеш, В’єтнам – ці та інші країни можуть постраждати від чергового загострення продовольчої кризи, яке Росія свідомо провокує», – сказав він.

За словами Зеленського, заява з боку Росії про зрив експортної ініціативи була передбачуваною.

 

«Чому це якась купка осіб десь у Кремлі може вирішувати, чи буде їжа на столах у людей в Єгипті або в Бангладеш? Зараз потрібна жорстка міжнародна реакція як на рівні ООН, так і на інших рівнях, зокрема й на рівні «Великої двадцятки», – закликав Зеленський.

Він підкреслив, що Україна була і може бути й надалі одним із гарантів глобальної продовольчої безпеки.

«Російські терор і шантаж мають програти. Людство має перемогти», – підсумував президент.

Нагадаємо, 29 жовтня Міноборони Росії повідомило, що країна-агресор призупиняє участь у виконанні угод щодо вивезення зерна з заблокованих портів України.

Там зазначили, що рішення ухвалене «з урахуванням проведеного 29 жовтня київським режимом за участю фахівців Великої Британії теракту проти кораблів Чорноморського Флоту та цивільних судів, залучених у забезпеченні безпеки «зернового коридору».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom