У 2022 році інфляція сягне близько 30%, – прогноз НБУ

Share

Споживча інфляція в Україні становила до 24,6% р/р у вересні, а базова інфляція перевищила 20% р/р. Прискорення інфляції триває й у жовтні

Про це повідомив Національний банк України.

«Основними чинниками зростання інфляції залишаються наслідки повномасштабної війни Росії проти України. Серед них: порушення ланцюгів постачання, руйнування виробництв, скорочення пропозиції товарів та послуг, збільшення витрат бізнесу», – сказано в повідомленні.

Ще одним проінфляційним чинником був ефект перенесення на ціни коригування офіційного курсу гривні до долара. Подальше зростання інфляції у світі теж позначалося на цінах в Україні.

«Водночас фактична цінова динаміка була очікуваною та навіть дещо нижчою за липневий прогноз Національного банку. Фіксація тарифів на житлово-комунальні послуги і насичення внутрішнього ринку пальним разом зі збереженням його пільгового оподаткування стримували зростання цін», – повідомляє регулятор.

За прогнозами НБУ, в цьому році інфляція сягне близько 30%, але в наступні роки вона має сповільнитися за умови очікуваного зниження безпекових ризиків і злагодженої монетарної та фіскальної політики.

«Виважена боргова політика уряду з відмовою від монетизації дефіциту бюджету додатково сприятиме поліпшенню інфляційних очікувань. Під дією відповідних чинників інфляція наступного року сповільниться до 20,8%, а ще за рік – нижче 10%. Швидшому сповільненню інфляції в наступні роки заважатиме передусім висока вартість енергоносіїв, що спонукатиме до поетапного приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до ринкових рівнів», – прогнозує регулятор.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom