Центробанк РФ визнав, що мобілізація вдарила по економіці країни

Share

Наказ про мобілізацію в Росії 300 тисяч осіб для війни в Україні вдарив по довірі споживачів і діловій активності та, ймовірно, тиснутиме на економіку протягом наступних місяців

Такого висновку дійшли економісти Банку Росії, пише «Бізнес.Цензор» із посиланням на Bloomberg.

«У вересні відновлення економічної активності застопорилося, і до кінця місяця тенденція почала погіршуватися», – йдеться у звіті відділу досліджень Центрального банку.

Зазначається, що «часткова мобілізація» спровокувала виїзд із країни понад 350 тис. росіян. Відповідно до звіту, призов посилив і без того гостру нестачу робочої сили та «негативно вплинув на довіру споживачів і бізнесу».

«Зміна споживчих настроїв на тлі зростання невизначеності може тимчасово стримати відновлення споживання на початку четвертого кварталу», – йдеться в повідомленні.

У Центробанку вважають, що зменшення робочої сили після мобілізації «може ускладнити зусилля компаній щодо усунення обмежень з боку пропозиції та обмежити загальну тенденцію економічної активності в найближчі місяці».

Як пише Bloomberg, документ підготовлений аналітичним відділом банку, висновки якого не завжди збігаються з офіційною позицією регулятора. Очікується, що центральний банк опублікує оновлений прогноз економічного спаду цього року на засіданні щодо встановлення ставок наступного тижня.

У звіті також висвітлені й інші економічні наслідки вторгнення в Україну, зокрема, зазначається, що вплив санкцій США та Європи на нафтовий і високотехнологічний сектори ще буде відчутний у майбутньому.

У документі також сказано, що вихід іноземних компаній з російського ринку створив інфляційний тиск, оскільки поставки ключових споживчих товарів закінчилися.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom