«Газпром» зменшує видобуток газу через падіння експорту

Share

З 1 січня по 15 жовтня 2022 року російський «Газпром» видобув 327,4 млрд кубометрів газу, що на 18% або на 72 млрд кубометрів менше, ніж за аналогічний період торік

Як повідомляє російська компанія, експорт газу до країн далекого закордоння за вказаний період впав на 41,4% або на 63 млрд кубометрів – до 89,3 млрд куб. м, передає «Бізнес.Цензор».

Водночас попит на газ компанії із газотранспортної системи на внутрішньому ринку РФ за цей період зменшився на 5,2% (на 9,5 млрд куб. м).

Водночас російський монополіст вказує на зростання експорту газу до Китаю, однак обсяги постачання палива за контрактом з китайською CNPC традиційно не розкриває. Міненерго РФ раніше прогнозувало, що у 2022 році він складе лише 15 млрд кубометрів.

За даними Gas Infrastructure Europe, станом на 15 жовтня запаси газу в ПСГ Європи становлять 66 млрд куб. м. Для досягнення рівня заповненості ПСГ початку сезону відбору 2019/2020 року компаніям належить закачати ще 6,4 млрд куб. м газу.

У зв’язку з цим «Газпром» традиційно натякає на можливу нестачу газу у Європі під час опалювального періоду.

«Навіть близькі до максимальних запасів у ПСГ великих європейських країн не гарантують надійного проходження майбутнього осінньо-зимового періоду», – зазначає російський монополіст.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom