Поліція Данії встановила причини аварії на «Північних потоках»

Share

Попереднє розслідування пошкоджень двох ниток газопроводу «Північний потік» у данській частині Балтійського моря свідчить, що витоки газу були спричинені потужними вибухами

Про це 18 жовтня оголосила поліція Данії, передає «Європейська правда» з посиланням на Politiken.

Спільне розслідування проводили поліція Копенгагена, Збройні Сили і Поліцейська розвідувальна служба (PET). Із моменту витоку газу проведено кілька слідчих дій на місцях аварії.

«Слідчі дії підтвердили, що у виключній економічній зоні Данії було завдано значної шкоди газопроводам «Північний потік-1» та «Північний потік-2», і що ця шкода була спричинена потужними вибухами», – йдеться у заяві.

Водночас правоохоронці кажуть, що поки зарано говорити про те, коли розслідування буде завершено.

«Як і раніше, слідча група буде тісно співпрацювати з відповідними органами як в Данії, так і за кордоном, в тому числі зі Збройними Силами Норвегії, які допомагають в розслідуванні місць злочинів в Балтійському морі», – пише поліція.

26 вересня на газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» виявили витоки газу. Пізніше оператор «Північного потоку» повідомив про руйнування, які відбулися в один день одночасно на трьох нитках морських газопроводів «Північний потік-1» та «Північний потік-2».

Поліція безпеки Швеції встановила, що причиною пошкоджень стали підводні вибухи, а також повідомила про докази саботажу. Водночас Росія заявляла про готовність відновити постачання газу до Європи вцілілою гілкою «Північного потоку-2», запустити цей газогін раніше неодноразово пропонував російський президент Володимир Путін.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom