ЄС схвалив заходи для подолання енергетичної кризи

Share

Країни-члени Європейського Союзу ухвалили постанову Ради про екстрене втручання для розв'язання проблем високих цін на енергоносії

Постанова запроваджує спільні заходи для зниження попиту на електроенергію та збору і перерозподілу надлишкових доходів енергетичного сектору серед домогосподарств та малих і середніх підприємств, повідомила Рада ЄС.

«Сьогодні ЄС зробив важливий крок, щоб стримати високі ціни на енергоносії для громадян та компаній – однак, безумовно, не останній. Міністри енергетики працюватимуть над майбутніми заходами, згідно з запропонованим плану. Важливо спрямувати їх на усунення першопричин нинішньої кризи, а також допомогти промисловості ЄС. Головуючі готові невпинно працювати над усіма можливими рішеннями», – повідомив чеський міністр промисловості та торгівлі Джозеф Сікела.

Рада встановила добровільною ціллю скорочення 10% валового споживання електроенергії та обов’язковою – скорочення 5% споживання е/е в пікові години.

«Країни-члени визначать 10% пікових годин з 1 грудня 2022 року по 31 березня 2021 року, під час яких буде скорочений попит», – сказано в повідомленні.

Рада погодила стелю ринкових доходів у 180 євро/МВт-год для виробників електроенергії, включаючи посередників, які використовують так звані інфрамаржинальні технології для виробництва електроенергії, такі як відновлювані джерела енергії, ядерне та буре вугілля», – сказано в повідомленні.

Такі оператори, за даними Ради ЄС, мали неочікувані надприбутки протягом останніх місяців. При цьому їх операційні витрати не зростали.

Країни-члени погодили запровадити добровільні заходи для збору та направлення надприбутків на підтримку та захист споживачів електроенергії.

«У ситуаціях, коли залежність країн-членів від імпорту рівна або перевищує 100%, вони мають укласти угоду до 1 грудня 2022 року про належний розподіл надлишкових доходів із країною-експортером. Інші країни також запрошуються до укладання таких домовленостей», – сказано в повідомленні.

Постанова Ради встановлює обов’язковий тимчасовий солідарний внесок на прибуток підприємств, які працюють у секторах видобутку нафти, газу, вугілля та нафтопереробки. Внесок солідарності розраховуватиметься на основі оподатковуваного прибутку, визначеного відповідно до національних податкових правил у фінансовому році, що починається в 2022 та/або 2023 році, який перевищує 20% збільшення середньорічного оподатковуваного прибутку з 2018 року. Застосовуватиметься внесок солідарності на додаток до звичайних податків і зборів.

Держави-члени використовуватимуть надходження від внеску солідарності для надання фінансової підтримки домогосподарствам і компаніям, а також для пом’якшення наслідків високих роздрібних цін на електроенергію.

Рада погодилася, що країни-члени можуть тимчасово встановлювати ціну на постачання електроенергії малим і середнім підприємствам для подальшої підтримки МСП, які борються з високими цінами на енергоносії. Держави-члени також погодилися, що вони можуть у виняткових випадках і тимчасово встановлювати ціну на постачання електроенергії, яка є нижчою від собівартості.

Заходи носять тимчасовий та надзвичайний характер. Вони застосовуватимуться з 1 грудня 2022 року до 31 грудня 2023 року. Цільові показники скорочення споживання енергії застосовуватимуться до 31 березня 2023 року. Обов’язкове обмеження ринкових доходів діятиме до 30 червня 2023 року.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom