НБУ не бачить причин для перегляду облікової ставки

Share

Національний банк не бачить аргументів для перегляду облікової ставки, заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук під час онлайн-конференції «Без рожевих окулярів. Бізнес і держава під час війни»

Ніколайчук заявив, що відповідно до липневого прогнозу НБУ облікова ставка на рівні 25% зберігатиметься до січня-березня 2024 року, передає «Бізнес.Цензор».

«І лише після цього почнеться її поступове зниження. Це є прогноз і він може переглядатися в залежності від зміни умов», – додав він.

«Ми маємо розуміти, що облікова ставка, яка формує монетарні умови, – один із інструментів підтримки курсової стабільності. В умовах, коли ми маємо суттєвий тиск на валютному ринку, коли міжнародні резерви перебувають на адекватному рівні, не є захмарними для щоб покладатись лише на інструмент валютних інтервенцій, враховуючи всі ці умови мені важко пояснити, які мають бути аргументи на користь зниження облікової ставки», – сказав Ніколайчук.

Заступник голови Нацбанку зауважив, що регулятор розуміє, що в поточних умовах ставка призводить до високої вартості кредитних ресурсів для бізнесу.

«Якщо дивитись в номіналі, то 25% облікова ставка, 20% ставка на кредити для бізнесу виглядає дуже високими, але, якщо ми це зважимо на показники інфляції, будемо дивитися на ставки в реальному вимірі, то вони точно не виглядають захмарними», – пояснив він.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom