Країнам ЄС радять скоротити споживання газу на 13%

Share

Країнам Європейського Союзу рекомендували скоротити споживання газу до 13%. Для безпечного проходження опалювального сезону в газових сховищах ЄС має бути понад 33%

Міжнародне енергетичне агентство рекомендувало членам ЄС скоротити споживання газу на 9-13%. Відповідне рішення дозволить утримувати запаси газу на необхідному рівні весь опалювальний сезон, пише Deutsche Welle.

При цьому зазначається, що знизити споживання газу можна за рахунок зниження температури термостатів на один градус, регулювання температури котлів, а також за рахунок економії в промисловості та комунальній сфері.

У разі, якщо не знизити споживання, а Російська Федерація припинить поставки, то запаси газу різко впадуть до менше 5%. Якщо газ надходитиме без перебоїв і без додаткових заходів економії, то в сховищах буде постійно приблизно 20% газу. Скорочення споживання дозволить постійно підтримувати в сховищах 25-30% газу навіть при низькому надходженні.

Водночас для безпроблемного проходження опалювального сезону в сховищах має бути не менше 33%. Запаси нижче зазначеного рівня створюють ризик дефіциту.

Очікується, що споживання газу в світі скоротиться на 0,8% в поточному році з рекордним падінням на 10% в Європі та незмінним попитом в Азіатсько-тихоокеанському регіоні. Згідно з прогнозами, в 2023 році глобальне споживання газу зросте на 0,4%. На прогноз можуть вплинути дії РФ, а також ціни на енергоносії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom