Виявлений четвертий витік на газопроводі «Північний потік»

Share

Шведська берегова охорона виявила четвертий витік на газопроводі «Північний потік»

Два витоки виявлені у виключній економічній зоні Швеції, інші два – у датській економічній зоні, передає «УНІАН» із посиланням на Sky News.

«Акти саботажу проти газопроводів в Балтійському морі, імовірно, були навмисними атаками з використанням підводних вибухових пристроїв з дистанційним підривом», – повідомили Sky News джерела у британській обороні.

Вони сказали, що міни могли бути спущені на довгій мотузці, скинуті за борт човна або розміщені поруч з трубопроводами за допомогою підводного безпілотника кілька місяців або навіть років тому.

Після повідомлень компанії-оператора Nord Stream про різке падіння пропускної здатності в обох нитках газопроводу «Північного потоку» з'явилася інформація про кілька вибухів в районі трубопроводу.

Витоки пов'язали з виявленими в трубах дірами, які могли бути, за повідомленням урядів Швеції і Данії, результатом цілеспрямованого підриву.

Пізніше Служба безпеки Швеції зазначила, що за цим «стоїть іноземна держава».

І хоча у європейських спецслужб є факти активності ВМФ Росії в тому районі, те, що трапилося, поки з Росією офіційно не пов'язують. Водночас у Міноборони Британії прямо заявили про причетність РФ до підриву трубопроводів. Вона, як вважається, має як можливість, так і мотивацію для навмисного пошкодження трубопроводів.

І Данія, і Швеція проводять розслідування, але огляд місця ще не проведено, і подробиці про те, що саме викликало вибухи, залишаються уривчастими. Тиск в трубах ускладнює наближення до місця витоку.

Хоча газопровід «Північний потік – 2» і заповнений газом, він не був використаний для експорту палива з Росії. Через російське вторгнення в Україну Німеччина заморозила процес сертифікації газопроводу, і він не був запущений.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom