Єврокомісія пропонує обмежити ціну на російський газ

Share

Європейська комісія у документі, надісланому 27 країнам-членам блоку, пропонує обмежити ціни на операції з російським газом

В межах запропонованого обмеження ціни на операції з російським газом імпортерам планують залишити право продавати цей газ за будь-якою ціною, щойно він опиниться в межах єдиного ринку, передає «Економічна правда» з посиланням на Financial Times.

Єврокомісія також запропонувала обмежити ціну на газ, що використовується безпосередньо для виробництва електроенергії. Це має зменшити вплив високих цін на газ на рахунки за електроенергію. Водночас у ЄК не вказують точний ціновий рівень будь-яких обмежень.

Зазначається, що Брюссель також працює над тим, щоб обмежити вплив спекулянтів, які зловживають волатильністю ринку. Для цього пропонується запровадити інструмент, який дозволять енергетичним біржам зупиняти торгівлю у разі значних цінових коливань.

Пропозиція обмежити ціну на газ розділила країни-члени на тих, хто підтримує її, і тих, хто вважає, що це загрожуватиме безпеці європейських поставок та збільшить споживання газу.

Дотепер Єврокомісія з обережністю ставилася до пропозиції такого кроку, але під тиском обставин змушена його розглянути. Нещодавно стало відомо, що 15 країн, зокрема – Іспанія та Франція, надіслали листа до ЄК із закликом встановити стелю ціни на оптовий газ.

Документ буде обговорений на екстреному засіданні міністрів енергетики ЄС 30 вересня.

За даними біржі ICE, котирування газу у Європі у середу коливаються на рівні 200 євро за МВт-год, або понад $2100 за тисячу кубів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom