«Нафтогаз» не відмовлятиметься від арбітражу проти «Газпрому»

Share

НАК «Нафтогаз Україна» не відмовлятиметься від арбітражного позову проти російського «Газпрому» попри погрози з боку останнього запровадити санкції

Про це повідомив голова правління «Нафтогазу» Юрій Вітренко, передає «Бізнес.Цензор».

За його словами, арбітраж ухвалить рішення незалежно від участі «Газпрому».

«За умовами контракту «Газпром» визнає право «Нафтогазу» передавати суперечки на арбітражний розгляд. Реалізація цього права «Нафтогазом» – це звичайне здійснення умов контракту, а не «недружній акт», – заявив він.

Вітренко долав, що «Нафтогаз» послався на форс-мажор щодо транзиту через пункт пропуску «Сохранівка», оскільки він контролюється російськими ЗС, а натомість запропонував транзит через пункт пропуску «Суджа» без додаткових витрат.

У такий спосіб «Нафтогаз» надав необхідні послуги, але «Газпром» відмовився від них. Попри твердження «Газпрому», він не може покладатися на форс-мажорні обставини, на які посилається «Нафтогаз», щоб ухилитися від виконання своїх зобов’язань щодо оплати.

Вітренко вважає, що запровадження санкцій Швейцарією та Швецією проти РФ за агресію проти України ніяк не впливає на неупередженість арбітражу.

Погрози «Газпрому» свідчать про «участь компанії в агресивній війні проти України та ставлять під загрозу міжнародний механізм мирного врегулювання суперечок, учасником якого є Росія згідно з Нью-Йоркською конвенцією 1958 року», наголошує Вітренко.

На початку вересня «Нафтогаз України» подав прохання про арбітраж до Міжнародного арбітражного суду при Міжнародній торгово-промисловій палаті в Парижі (Франція) щодо дій ПАТ «Газпром». Місцем проведення арбітражу стане Цюрих (Швейцарія). «Газпром» своєю чергою погрожує «Нафтогазу» санкціями.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom