Данія, Польща та Німеччина не виключають диверсію на «Північних потоках»

Share

Пошкодження «Північного потоку» могло стати результатом диверсії, вважає прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен

Про це Фредеріксен заявила виданню EUobserver у Польщі, де була присутня на відкритті трубопроводу Baltic Pipe, передає «Бізнес.Цензор».

«Складно уявити, що це випадковість. Ми не можемо виключити диверсію, але зараз надто рано робити висновки»,– заявила Фредеріксен.

Своєю чергою заступник глави МЗС Польщі Марцін Пшидач заявив, що Варшава теж не виключає сценарію з диверсією, проте не робитиме остаточних висновків, поки не отримає необхідну інформацію від Данії.

При цьому Пшидач зазначив, що «не можна виключати будь-яких варіантів – ми проходимо через період серйозної напруженості на світовій арені».

Водночас деякі німецькі ЗМІ із посиланням на джерела у німецьких службах безпеки зазначають, що в Берліні також схиляються до того, що на газопроводі могла статися диверсія.

Збройні сили Данії (Forsvaret) оприлюднили фото з місць витоку. Згідно із повідомленням, фрегат Absalon і екологічне судно Gunnar Thorson прямують для проведення моніторингу вод у в зонах безпеки поблизу витоків газу. До спостереження також планується залучити вертольоти. Водночас Збройні сили Данії не надають жодних коментарів щодо інциденту.

Данія, Польща та Німеччина не виключають диверсію на «Північних потоках»

Нагадаємо, витоки газу зафіксували у виключній економічній зоні Данії на північному сході від острова Борнхольм. Розташування відповідає трасі російського газопроводу «Північний потік».

Оператор магістралі – дочірня компанія російського «Газпрому» Nord Stream AG – повідомив, що увечері 26 вересня диспетчери центру управління «Північного потоку-1» зафіксували падіння тиску на обох нитках газопроводу. Причини з'ясовуються.

Пізніше оператор «Північного потоку» повідомив про руйнування, які відбулися в один день одночасно на трьох нитках морських газопроводів «Північний потік-1» та «Північний потік-2», та мають «безпрецедентний характер». Компанія зазначає, що терміни відновлення роботи трубопроводів поки що оцінити неможливо.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom