Польща офіційно відкрила новий газопровід з Норвегії

Share

На газокомпресорній станції у місті Ґоленюв у північно-західній Польщі 27 вересня відбулося офіційне відкриття газопроводу Baltic Pipe

Газ цим трубопроводом розпочнуть постачати вже з 1 жовтня, повідомляє Польське радіо.

В церемонії відкриття газогону взяли участь президент Польщі Анджей Дуда, очільники польського та данського урядів Матеуш Моравєцький та Метте Фредеріксен, міністр нафти та енергетики Норвегії Тер'є Асланд, а також голова Генерального директорату ЄС з енергетики Дітте Юул Йорґенсен.

«Це масштабна подія. Можна сказати, це подія року чи навіть років. Ми дуже раді, що вдалося це зробити», – наголосив під час церемонії відкриття газогону віцеспікер польського Сейму Ришард Терлецький.

Минулого тижня польська компанія Gaz-System завершила будівництво газопроводу Baltic Pipe, він вже заповнений газом.

Польська державна нафтогазова компанія PGNIG має намір використовувати газопровід Baltic Pipe на 100% запланованої на поточний рік потужності. Для цього компанія підписала низку контрактів на постачання газу з норвезькою групою Equinor.

Baltic Pipe – це стратегічний проєкт, який має створити новий маршрут постачання природного газу з Норвегії на ринки Данії та Польщі та до кінцевих споживачів у сусідніх країнах. Газопровід зможе постачати 10 млрд кубометрів природного газу щорічно в Польщу і 3 млрд кубометрів – з Польщі до Данії.

Газогін мав бути готовий до транспортування перших обсягів газу 1 жовтня 2022 року, коли мав офіційно закінчитись контракт на постачання газу до Польщі з російським «Газпромом».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom