Ціна на газ в Європі вперше за 2 міс. опустилася нижче $1800

Share

Ціна на газ в Європі опустилася нижче $1800 за 1000 кубометрів під час сьогоднішніх торгів,  свідчать дані Лондонської біржі ICE

Так, ціна ф'ючерсів на газ з постачанням у вересні на хабі TTF в Нідерландах знизилася до $1790 за 1000 кубометрів, передає УНІАН.

Востаннє ціни опускалися нижче $1800 в липні. Тоді протягом місяця ціна коливалася від $1480 до $1980 за 1000 кубометрів.

25 серпня ціна досягала рекордної позначки – $3,3 тисячі за тисячу кубометрів. На початку вересня спотові ціни на газ в Європі за тиждень знизилися майже на $1 тисячу – до $2,4 тисячі за тисячу кубометрів.

У червні Росія майже вдвічі зменшила обсяги поставки газу в країни Євросоюзу. Була скорочена пропускна здатність газопроводу «Північний потік-1», не працював газопровід «Турецький потік», який нібито потребував ремонту.

Пізніше «Газпром» заявив, що трубопровід «Північний потік-1», основний маршрут поставок до Європи, залишиться закритим, оскільки з турбіни на компресорній станції стався витік моторного масла. Це знову призвело до різкого зростання оптових цін на газ.

Поки «Північний потік-1», основний маршрут поставок газу в Європу, залишається закритим, президент РФ Володимир Путін вимагає від ЄС зняття санкцій, що перешкоджають відкриттю газопроводу «Північний потік-2».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom