Україна експортувала до ЄС е/е на понад 4 млрд грн

Share

Сукупна вартість доступу до міждержавних електромереж, проданого на аукціонах «Укренерго» з 30 червня по 18 вересня, складає понад 4,1 млрд грн

Про це свідчать дані «Укренерго», передає УНН.

Експорт електроенергії за перші два тижні вересня встановив торговий рекорд – $131 млн. Показник йде одразу після традиційно великих обсягів сільгосппродукції.

«Впродовж останнього тижня 12-18 вересня доступний обсяг перетинів до Словаччини та Румунії був проданий в повному обсязі. Нагадаємо, що з 5 вересня його сукупна величина становить 300 МВт в денні та вечірні години (з максимальним споживанням) і 250 МВт в нічні», – йдеться у повідомленні.

Кількість учасників аукціонів у окремих випадках збільшилася до 12 компаній.

На суміжних спотових ринках ціни продовжують знижуватися. На ринку «на добу наперед» (РДН) в Румунії середня ціна базового навантаження з 12 по 17 вересня становила близько 386,8 євро/МВт?год, а в Словаччині – 442,6 євро/МВт?год, тоді тижнем раніше вони складали 412,9 євро та 446,2 євро відповідно. Водночас на українському РДН ціна базового навантаження зросла і у більшість днів становила 88-89 євро/МВт?год.

«На тлі цього середньозважена ціна доступу до міждержавного перетину в порівнянні з попереднім тижнем знизилася до 8,1 тис. грн/Мвт?год (-12,9%). Найвища гранична ціна в окремій годині становила 16 тис. грн/МВт*год в напрямку Словаччини 13 вересня (у 20-й годині)», – додали в «Укренерго».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom