Бюджет на 2023 рік не передбачає «друк» гривні Нацбанков, – Марченко

Share

Бюджет на 2023 рік не передбачає пряме фінансування потреб уряду Національним банком шляхом викуп облігацій внутрішньої держпозики

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Така опція є. Але якщо ми зможемо гарантовано отримати $38 млрд від наших партнерів, зловживати гіперінфляцію та іншими чинниками, залазити в кишені українців через викуп облігацій Нацбанком, через інші ризики – девальвації та гіперінфляції – ми не будемо», – сказав він.

При цьому, зауважив міністр, така опція існує. «Цього року ми нею користуємося, тому що складна ситуація. Звичайно, будемо дивитися, як ми зможемо обійтися без цього», – додав Марченко.

Раніше прем?єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що наступного року Україна потребує $38 млрд для покриття дефіциту бюджету, таку суму планують покрити завдяки допомозі від міжнародних партнерів – США, ЄС та МВФ.

При цьому, додав Шмигаль, Україна має «подушку безпеки» у виді військових облігацій на випадок, якщо будуть розриви між траншами від партнерів чи на екстрені випадки.

НБУ від початку повномасштабної війни провів емісію 315 млрд грн. Попри домовленість з урядом про емісію в межах 30 млрд грн на місяць, у червні НБУ мусив суттєво перевищити «стелю» і викупити облігацій на понад 100 млрд грн через відсутність достатніх обсягів міжнародної допомоги. У липні-серпні обсяги повернулися до 30 млрд грн.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom