Україна отримала 500 млн євро в рамках пакету ЄІБ

Share

Україна отримала 500 млн євро негайної допомоги для задоволення невідкладних потреб. Ці кошти є частиною другого пакету екстрених заходів солідарності від Європейського інвестиційного банку на суму 1,59 млрд євро

Про це повідомляє ЄІБ, передає «Бізнес.Цензор».

«Учора Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), банк ЄС, здійснив перші виплати в межах пакета Екстрених заходів солідарності на суму 1,59 млрд євро, підкріпленого гарантією ЄС. Перші виплати у розмірі 500 млн євро допоможуть українському уряду покрити першочергові короткострокові фінансові потреби, забезпечити терміновий ремонт пошкоджених доріг, мостів і залізничної інфраструктури», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що кошти також слугуватимуть підтримкою для «Укравтодору» та «Укрзалізниці».

«Ремонт залізничного сполучення, доріг і мостів допоможе Україні продовжувати перевезення людей, вантажу та зерна. Оскільки Україна – один із найбільших експортерів зерна у світі, ці надважливі заходи сприятимуть відновленню економіки країни та покращенню сполучення із ЄС», – наголосили у відомстві.

У ЄІБ пояснили, що пакет підтримки в межах Екстрених заходів солідарності розміром 1,59 млрд євро складається з двох блоків:

  • негайна підтримка на загальну суму 1,05 млрд євро, з яких пів мільярда було перераховано 14 вересня 2022 року. Подальші виплати заплановані на найближчі дні.
  • відновлення проєктів, які ЄІБ фінансує в Україні, на загальну суму 540 млн євро. Фінансування цих проєктів відбуватиметься по мірі їх виконання.

«Ми вдячні ЄС та його банку, ЄІБ, за солідарність з Україною. Ваша постійна підтримка має велике значення для народу України, економічної стабільності та загальної стійкості країни. Отримані перші транші з пакету Екстрених заходів солідарності від ЄІБ на суму 1,59 млрд євро допоможуть країні відновити пошкоджену критично важливу інфраструктуру, включно з мережею автомобільних та залізничних шляхів», – прокоментував міністр фінансів Сергій Марченко.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom