Майже 50% усіх видатків у держбюджеті-2023 спрямують на безпеку й оборону, – Шмигаль

Share

У державному бюджеті на 2023 рік понад 1,1 трлн грн або майже 50% всіх видатків спрямують для сектору безпеки й оборони

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 13 вересня, передає прес-служба Кабміну.

«Бюджет 2023 року — це бюджет для перемоги. Вже зараз ми чесно говоримо суспільству, що рік буде непростим. Війна — це дорого. Дуже дорого. Тому головне завдання — максимально ефективно використовувати кошти, які у нас є», — зазначив він.

У порівнянні з бюджетом 2022 року видатки на безпеку й оборону зростуть більш ніж у 4 рази.

Крім того, 35% видатків складатимуть пенсії, субсидії, допомога малозабезпеченим родинам, виплати внутрішньо переміщеним особам, витрати на медицину й освіту.

«Це понад 800 млрд грн», — сказав Шмигаль.

Прем’єр підкреслив, що всі інші видатки скорочуватимуться.

Крім того, в рамках кошторису на 2023 рік буде створений бюджетний Фонд ліквідації наслідків збройної агресії у розмірі не менше 19 млрд грн. За словами прем’єр-міністра, там планується акумулювати конфісковані кошти Росії та росіян, а також міжнародну допомогу на швидке відновлення. Також передбачена додаткова дотація на компенсацію витрат для місцевих бюджетів у зв’язку з війною у розмірі 24 млрд грн.

Нагадаємо, уряд 13 вересня схвалив проект закону про державний бюджет України на 2023 рік. Найближчим часом разом із відповідними матеріалами проект бюджету буде переданий на розгляд Верховної Ради.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom