У Молдові припускають припинення газопостачання з РФ 1 жовтня

Share

Росія з 1 жовтня може зупинити поставки газу Молдові, припускає президентка країни Мая Санду

Про це вона сказала в інтерв’ю в ефірі телеканалу TV8, передає Європейська правда.

Санду вважає, що Росія може «закрити кран» після 1 жовтня, посилаючись на відсутність аудиту боргів «Молдовагазу». Однак насправді, за словами Санду, рішення «Газпрому» базуватиметься на формулі розрахунку, яка змінюється на початку місяця і яка призведе до нижчої закупівельної ціни.

Парламент Молдови і апарат президента підключать до центрального опалення для економії газу

«Ми знаємо, що з 1 жовтня ми повинні переходити на нову формулу розрахунку, і ми повинні платити набагато менше, ніж зараз. І саме через це ми вважаємо, що є ризик того, що «Газпром» припинить поставки газу», – сказала Санду.

За її словами, уряд допомагатиме громадянам компенсаціями та робить усе, що можна, щоб зменшити обсяги споживання газу.

На думку Санду, можливе припинення постачання після 1 жовтня через зрив термінів аудиту «Молдовагазу» є лише формальним приводом.

«Не може бути причиною, що не проведений аудит. Для реструктуризації боргів угоду потрібно було підписувати 1 травня. Цього не сталося і далі нічого не сталося. 1 жовтня – це не дата в протоколі, яку можна було б пов'язати з тим, що зараз немає цих угод щодо реструктуризації боргів», – зазначила президентка.

Санду також заперечила звинувачення в тому, що влада не хоче вести переговорів щодо ціни на газ із Москвою.

«Кожен місяць є спроби з боку уряду переглянути цю формулу. Але «Газпром» не має жодного бажання», – сказала глава держави.

Вона запевнила, що Молдова взимку не залишиться без газу, оскільки є альтернативні джерела, але найбільшою проблемою залишається питання ціни.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom