У серпні інфляція в Україні сягнула близько 23%, – НБУ

Share

Інфляція в Україні і далі зростає, але дещо повільніше, ніж прогнозував Національний банк, повідомив регулятор

У липні інфляція прискорилася до 22,2% у річному вимірі. За попередніми оцінками НБУ, у серпні вона сягнула близько 23%.

«Цінова динаміка загалом була стриманішою, ніж прогнозував Національний банк. Це пов’язано передусім зі швидшим, ніж очікувалося, зниженням вартості пального внаслідок подешевшання нафти на світових ринках і налагодження внутрішньої логістики. Меншими темпами, ніж очікувалося, зростали й ціни на окремі овочі, зокрема, завдяки сезонному збільшенню пропозиції, насамперед з боку домогосподарств», – сказано в повідомленні.

Інфляційний тиск залишається значним: «Ефекти війни, зокрема руйнування виробництв і логістики, і надалі мають визначальний вплив на ціни майже всього споживчого набору товарів і послуг. Погіршення інфляційних очікувань також тисне на ціни в бік зростання. Це, зокрема, відображається у доволі високому попиті на товари довгострокового використання та на іноземну валюту. Додатковий внесок в інфляційний розвиток мала й липневе коригування офіційного курсу гривні, зумовлене необхідністю зберегти стійкість економіки та фінансової системи в тривалішій перспективі».  

Утриманню інфляції під контролем у середньостроковій перспективі сприятиме поступова нормалізація фіскальної політики. Зокрема, повернення податків на імпорт у липні збільшило спроможність уряду фінансувати витрати воєнного часу за рахунок власних надходжень. Це послабило тиск на міжнародні резерви і знизило потреби уряду в емісійному фінансуванні з боку Національного банку – щомісячні обсяги монетизації бюджету в липні та серпні знизилися до 30 млрд грн з 105 млрд грн у червні.

 «Значну роль у стримуванні інфляції й надалі відіграватиме фіксація тарифів на послуги ЖКГ. Попри високі світові ціни на енергоносії (газ, електроенергію) їх вартість для побутових споживачів залишатиметься незмінною протягом поточного опалювального сезону, тож вплив цього чинника на інфляційну динаміку буде обмеженим», – пояснили в НБУ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom