ЄК 9 вересня запропонує встановити граничну ціну на газ з РФ

Share

Єврокомісія запропонує державам членам встановити верхню межу ціни російського газу, а також запровадити інші заходи для зменшення наслідки енергетичної кризи

Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції в Брюсселі, передає «Європейська правда».

За її словами, ЄС опинився в надзвичайній ситуації, тому що Росія є ненадійним постачальником і маніпулює енергетичними ринками.

«Ми стикаємося з астрономічними цінами на електроенергію для домогосподарств і компаній і величезною нестабільністю ринку. Тому ми запропонуємо низку негайних заходів, які захистять вразливих споживачів і підприємства та допоможуть їм адаптуватися», – сказала фон дер Ляєн.

«Ми запропонуємо обмежити ціну російського газу. Мета тут дуже ясна. Треба скоротити доходи Росії, які Путін використовує для фінансування цієї жорстокої війни проти України», – заявила фон дер Ляєн.

Пропозицію буде представлено на зустрічі Ради ЄС 9 вересня.

Крім того, вона представила інші заходи, зокрема, розумне заощадження електроенергії.

«Нам потрібна стратегія, щоб згладити піки, які збільшують ціни на електроенергію. Ми запропонуємо обов’язкову ціль щодо зменшення використання електроенергії в години пік», – пояснила президентка Єврокомісії.

Також Єврокомісія запропонує обмеження доходів компаній, які виробляють електроенергію з низькими витратами.

Те ж саме стосується несподіваних прибутків компаній, що займаються викопним паливом.

Крім того, заявила фон дер Ляєн, необхідно підтримувати енергетичні компанії, щоб вони справлялися з нестабільністю ринків.

«Це важкі часи. Але я переконаний, що європейці мають економічну силу, політичну волю та єдність, щоб зберегти перевагу», – заявила фон дер Ляєн.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom