Без морських портів металургії в Україні немає, – CEO «АрселорМіттал Кривий Ріг»

Share

Якщо не буде знята блокада з чорноморських портів України або світові сталеві ціни не почнуть зростати, меткомбінат «АрселорМіттал Кривий Ріг» доведеться повністю зупинити

Про це повідомив CEO підприємства Мауро Лонгобардо у коментарі Financial Times.

Щодо 26 тис співробітників, які все ще працюють на заводі, він сказав, що підтримка компанії «не може бути вічною». Зараз АМКР працює однією домною з 4, випускаючи кілька тисяч тон продукції. Вона відвантажується переважно українським покупцям.

«Без морських портів металургії в Україні немає. Ми зробили все, що могли», – сказав М. Лонгобардо.

Зараз експорт сталі для АМКР через країни Європи є збитковим. Комбінат намагався вивозити метпродукцію до Польщі, але додаткові транспортні витрати сягнули $100-130/т. Більш того, падіння світової кон’юнктури влітку призвело до того, що виробнича собівартість АМКР перевищила на $120/т рівень ринкових цін.

Раніше заступник міністр економіки, торговий представник України Тарас Качка казав, що Україна розглядає можливість розширити дію стамбульської угоди, яка дозволила розблокувати порти для експорту зерна, на інші товари, зокрема продукцію металургії. Прессекретар президента Росії Дмітрій Пєсков своєю чергою заявив, що РФ готова розглядати можливість розблокування експорту українського металу через чорноморські порти виключно за умови скасування санкцій проти російських металургів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom