Шмигаль сподівається, що офіс ОЕСР незабаром запрацює в Києві

Share

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сподівається, що регіональний офіс Організації економічного співробітництва та розвитку незабаром запрацює в Києві

Про це він сказав під час виступу на політичній дискусії «Співпраця з ОЕСР та нові горизонти для українського антикорупційного порядку денного» у Києві, повідомляє «Укрінформ».

«Ми високо цінуємо рішення ради ОЕСР, ухвалене 5 квітня цього року, про створення регіонального офісу ОЕСР в Україні. Вірю, що вже незабаром цей офіс запрацює в Києві», – сказав глава уряду.

За його словами, Україна довела, що поділяє європейські цінності, розглядає вступ до ОЕСР як каталізатор європейської інтеграції, невід’ємну частину подальшого відновлення і структурної перебудови.

«Зміцнення відносин з ОЕСР завжди було для України одним з ключових пріоритетів. І сьогодні ми будемо говорити про нові горизонти співпраці та набуття повноцінного членства як у Європейському Союзі, так і в Організації економічного співробітництва і розвитку. Ми бачимо ці два процеси як такі, що доповнюють одне одного, бо знаємо, наскільки значною для ЄС є роль ОЕСР як аналітичного центру та центру розробки найкращих рішень щодо державної політики», – наголосив Шмигаль.

Він зауважив, що багато років ОЕСР підтримувала Україну на шляху економічних перетворень і модернізації державних інституцій та управління.

«Разом ми досягли неймовірних результатів у різних сферах, таких як антикорупційна реформа, вдосконалення податкової системи, інвестиції, «зелена» економіка, підприємництво та конкурентна політика, корпоративне та державне управління, освіта, енергетика, децентралізація тощо», – зазначив глава уряду.

Водночас він нагадав, що під час міжнародної конференції з питань відновлення України у Лугано він передав генсеку ОЕСР заявку щодо набуття Україною членства в Організації.

«Ми розраховуємо на вашу підтримку старту процедури вступу України до ОЕСР під час вересневого засідання Ради», – підкреслив Шмигаль.

Генеральний секретар ОЕСР зазначив, що подання Україною на участь у робочій групі організації наближає країну до стандартів ОЕСР і є першим кроком до повної відповідності Конвенції ООН з боротьби з корупцією.

«Боротьба з корупцією та інші ключові питання є дуже важливими. Створений у Парижі новий офіс ОЕСР для підтримки України вже розпочав роботу над ними. Я думаю, що дуже швидко ми будемо надавати допомогу безпосередньо в Україні», – сказав Корманн.

Він нагадав, що ОЕСР активно співпрацює з Україною у сфері боротьби з корупцією з 2014 року, і зазначив, що до початку російської агресії Україна стала першопрохідцем у багатьох питаннях боротьби з корупцією. За словами Корманна, в останньому моніторинговому звіті ОЕСР, який вийшов у травні, відзначено значний поступ України у законодавчій та інших сферах. Водночас, констатував він, там було також зазначено, що, на жаль, українські антикорупційні інституції зазнають різних нападок.

 

«Корупція може сповільнити відбудову України, забрати дуже цінні кошти, підірвати довіру громадськості і зашкодити конкуренції. Тож для економічного зростання дуже важливо працювати над цим питанням», – акцентував генсек ОЕСР.

Корманн також наголосив на важливості зусиль щодо підвищення прозорості у бюджетній сфері та боротьбі з конфліктом інтересів у державному секторі.

Насамкінець він запевнив, що ОЕСР продовжуватиме надавати допомогу Україні, захищати антикорупційні органи від нападок, працювати в сфері боротьби з хабарництвом і забезпечення доброчесності.

«ОЕСР стоїть пліч-о-пліч з Україною. Ми солідарні з народом і демократично обраною українською владою. Ми рішуче налаштовані підтримувати відбудову України в координації з іншими міжнародними партнерами відповідно до пріоритетів, окреслених українською владою», – запевнив Корманн.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom