РФ щодня спалює понад 4 млн кубометрів газу для «Північного потоку», – BBC

Share

Росія щодня спалює близько 4,34 млн кубометрів газу біля компресорної станції «Портова», яка є початковою точкою газопроводу «Північний потік»

Вартість такого обсягу газу за нинішніми цінами перевищує $10 млн, пише BBC з посиланням  на дані норвезької аналітичної фірми Rystad Energy, передає «Бізнес.Цензор».

Із червня Росія значно скоротила постачання газу «Північним потоком», і з того ж часу науковці помітили значне збільшення тепловіддачі об'єкта, що є наслідком спалювання природного газу.

«Хоча точні причини факельного спалювання невідомі, чіткішого сигналу бути не може: Росія здатна знизити ціни на енергоносії хоч завтра. Це газ, який інакше експортувався б «Північним потоком» або альтернативними шляхами», – заявили в Rystad Energy.

Газ, що спалює Росія, надходить із нового заводу зрідження газу біля КС «Портова». BBC пише, що на переробних підприємствах часто доводиться спалювати газ – з технологічних причин чи з питань безпеки, але масштаби спалювання в цьому випадку здивували експертів.

«Я ніколи не бачила, щоб завод ЗПГ спалював стільки газ» – сказала виданню експертка з супутникових даних з американського Університету Маямі Джесіка Маккарті.

Науковці також стурбовані великою кількістю вуглекислого газу та сажі, що утворюються під час спалювання, бо це може прискорити танення арктичного льоду.

«Чорний вуглець осідає на сніг і кригу та значно прискорює танення. Деякі широко цитовані оцінки уже вказують на те, що факельне спалювання – це основне джерело осаду чорного вуглецю в Арктиці. Тому будь-яке збільшення факельного спалювання в цьому регіоні є особливо небажаним», – заявив професор Метью Джонсон з Карлтонського університету в Канаді.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom