Канада з’ясовуватиме економічну доцільність експорту газу до Європи

Share

Канада готова розглянути питання щодо послаблення нормативного тягаря для нових проєктів з експорту газу до Європи, заявив прем'єр-міністр Джастін Трюдо на спільній пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцем у Монреалі

Трюдо зазначив, що будь-який новий термінал зрідженого природного газу на східному узбережжі Канади розміщений далеко від західних газових родовищ країни. А експорт газу європейським союзникам передбачає транспортування продукту великою територією через кілька юрисдикцій, передає «Укрінформ» із посиланням на «Bloomberg».

Він додав, що Канада з’ясує, чи «є економічне обґрунтування експорту зрідженого природного газу безпосередньо до Європи». Прем’єр-міністр додав, що між підприємствами Канади та Німеччини тривають економічні перемовини.

«Ми готові спростити процеси через труднощі, з якими стикається Німеччина, щоб ми могли швидше подолати нормативні перешкоди», – сказав він.

Зі свого боку Шольц зазначив, що Росія більше не є надійним діловим партнером, і важливо, щоб такі союзники, як Канада та Німеччина, «трималися разом». Він повідомив, що Німеччина намагається побудувати ЗПГ-термінали вздовж узбережжя, щоб прискорити перехід.

Найперспективніший канадський проєкт передбачає додавання експортного підприємства ЗПГ до термінала «Repsol SA» у канадському місті Сент-Джон (провінція Нью-Брансвік). Водночас у канадському уряді визнали, що у будь-якому разі експорт газу можливий щонайменше через три роки.

Видання зазначає, що хоча Канада навряд чи допоможе Німеччині значно скоротити залежність від російської енергії в короткостроковій перспективі, Шольц і Трюдо підкреслили, що «Група семи» та партнери по НАТО планують довгострокову співпрацю у водневій енергетиці.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom