Інфляція в єврозоні сягнула рекордних 8,9%

Share

Споживчі ціни в єврозоні в липні зросли на 8,9% у річному вираженні, свідчать остаточні дані Статистичного управління Європейського Союзу

Показник є максимальним із початку розрахунку даних. Таким чином, інфляція у регіоні прискорилася порівняно з 8,6% у червні, пише «Fixygen».

Остаточні дані збіглися з попередніми. Аналітики, опитані Trading Economics, також не очікували перегляду попередньої оцінки. Інфляція перевищує цільовий показник Європейського центрального банку (ЄЦБ), що становить 2% більш ніж у чотири рази. Зростання споживчих цін порівняно з попереднім місяцем склало 0,1% порівняно з 0,8% у червні.

За даними Eurostat, енергоресурси підскочили у ціні на 39,6% порівняно з липнем минулого року, проте темпи зростання уповільнилися порівняно з підйомом на 42% на місяць раніше. Продукти, алкоголь та тютюн зросли в ціні на 9,8% (на 8,9% у червні), промислові товари – на 4,5% (на 4,3% у червні), послуги – на 3,7% ( на 3,4% у червні).

Споживчі ціни без урахування продуктів харчування та енергоносіїв (індекс CPI Core) минулого місяця збільшилися на 4% у річному вираженні порівняно з 3,7% у червні.

У Євросоюзі інфляція у липні прискорилася до 9,8% у річному вираженні з червневих 9,6%.

Найнижча інфляція в ЄС була зафіксована на Мальті (6,8%), у Франції (6,8%) та у Фінляндії (8%), найвища – в Естонії (23,2%), Латвії (21,3%) та Литві (20,9%).

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom