В Україні можуть конфіскувати майно 302 підсанкційних осіб на користь держави

Share

Процес виявлення в Україні активів підсанкційних осіб триває постійно. На сьогодні є 302 людини, проти яких введені санкції, і відповідно до законодавства, майно можуть вилучити.

Про це повідомила заступниця міністра юстиції Ірина Мудра під час всеукраїнського телемарафону, передає прес-служба відомства.

«Реальні кейси знаходяться на стадії підготовки документів, так як відповідне законодавство було ухвалене лише а травні. Але найближчим часом Мін’юст подасть перші позовні заяви до Вищого антикорупційного суду щодо застосування санкцій у виді вилучення майна в дохід держави», – наголосила Мудра.

Щодо конфіскації активів РФ за кордоном, заступниця міністра вкотре наголосила, що блокування, конфіскація та спрямування коштів на відшкодування збитків Україні вимагає докладання неабияких зусиль для наших партнерів. Частина держав, наприклад, Німеччина, мають норми законів на рівні конституції, які забезпечують суверенний імунітет державного майна країни-агресора, забезпечують обмеження права власності. У таких країнах потрібно вносити зміни на рівні національного законодавства і на рівні конституції. Водночас є держави, які можуть це зробити самостійно, без європейських конвенцій та без втручання на рівні міжнародних організацій, наприклад, США та Канада.

«Канада вже зробила перший крок – вони ухвалили законодавство, яке дозволяє конфісковувати приватні і суверенні активи. США також має низку законопроектів, які передбачають конфіскацію російських активів та передачу їх на користь України. Нині жодна країна ще не конфіскувала в цивільних процесах. Це відбувається поки що в кримінальних провадженнях, які стосуються активів, які, наприклад, набуті злочинним шляхом. Тому на рівні ЄС розробляється законопроекти, які дадуть змогу конфісковувати активи приватних осіб, які намагаються уникнути санкцій. Це дасть можливість конфісковувати активи таких осіб», – додала Мудра.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom