Агентство Fitch підвищило кредитний рейтинг України

Share

Агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий кредитний рейтинг України в іноземній валюті з рівня «RD» (обмежений дефолт) до «CC» (імовірний дефолт)

Як йдеться в заяві Fitch, підвищення рейтингу відбулося завдяки реструктуризації зовнішнього боргу, передає УНІАН.

«Майже $6 мільярдів основної суми та відсотків за українськими єврооблігаціями було відстрочено на 24 місяці, зменшуючи тиск щодо обслуговування Україною зовнішнього боргу на тлі скорочення її міжнародних резервів і гострих потреб у видатках, пов'язаних із війною. Реструктуризація отримала згоду 75% власників облігацій (за сукупною основною сумою), що перевищує мінімально необхідні 66,7%», – йдеться в повідомленні.

Попри це аналітики рейтингового агентства відзначають невирішені ризики стійкості боргу, що є результатом нападу Росії.

«Ми очікуємо, що війна триватиме навіть у 2023 році, підвищуючи державний борг вище 100% ВВП, збільшуючи й без того величезні витрати на інфраструктуру та економіку, а також посилюючи інфляційний і зовнішній тиск, тоді як джерела фінансування дефіциту залишаються невизначеними. Таким чином, на нашу думку, ширша реструктуризація комерційного боргу уряду є ймовірною, хоча терміни невизначені», – пише Fitch.

Також зазначається, що рейтинг показує підвищений геополітичний ризик і ризик безпеки, невеликі міжнародні резерви, які скорочуються, дуже слабкі державні фінанси, величезні економічні та людські втрати через війну, високу інфляцію та макроволатильність.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom