Вітренко сумнівається, що «Нафтогаз» зможе виконати завдання уряду щодо запасів газу

Share

НАК «Нафтогаз України» навряд чи зможе виконати завдання уряду та до зими накопичити в підземних сховищах 19 млрд кубометрів газу

Про це заявив голова правління компанії Юрій Вітренко, передає «Бізнес.Цензор».

Нині у сховищах зберігається лише 12,3 млрд кубометрів. До опалювального сезону частину газу, якого не вистачає, забезпечить внутрішнє видобування – близько 1 млрд кубометрів на місяць. Але 4,5 млрд кубометрів потрібно імпортувати.

«До опалювального сезону малореально закачати загалом ці 19 млрд кубометрів газу. Через величезну ціну та купу грошей, які потрібні для фінансування такого імпорту. І вже є технологічні обмеження щодо того, скільки газу на добу можна імпортувати, і скільки — закачувати. Теоретична можливість є, практичної – немає», – сказав Вітренко.

На його думку, менша кількість газу в сховищах не буде критичною.

«Важливо, щоби ці додаткові 4-6 млрд кубометрів газу були доступні в опалювальний сезон. Мати багато газу у сховищах – не панацея, бо є обмежена пропускна здатність підйому газу зі сховищ. Для нас краще, аби взимку газ заходив по трубі – це набагато ефективніше», – сказав очільник «Нафтогазу».

Вітренко упевнений, що в разі необхідності Україна зможе імпортувати газ навіть взимку, хоча це може бути дуже дорого.

Кабінет міністрів вніс у політику власності НАК «Нафтогаз України» умову забезпечення запасів природного газу в підземних сховищах газу в обсязі не менше 19 млрд кубометрів на 1 жовтня 2022 року.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom