«Укргідроенерго» готує позов проти РФ на понад 1 млрд грн

Share

Компанія «Укргідроенерго» планує подати позов проти Росії щодо захоплення і пошкодження Каховської ГЕС

Про це розповів гендиректор компанії Ігор Сирота, передає «Економічна правда».

«Зараз ми оцінюємо завдані нам збитки. Цей процес має завершитись протягом двох місяців. В жовтні ми плануємо подати позов на Росію щодо відшкодування втрат в Європейський суд з прав людини. Зараз не можу сказати точну суму збитків, але точно понад 1 млрд грн», – заявив він.

Крім збитків, завданих захопленням Каховської ГЕС, через дії Росії компанія втратила майже побудований вітряк на острові Зміїний.

На Каховській ГЕС пошкоджені два агрегати, і зараз станція працює лише трьома із шести агрегатів – це 30-40% потужності. Вона працює рівним графіком лише в денні часи: з 08:00 до 22:00. Станція не бере участі в балансуванні системи. Також неможливо доставляти туди запчастини, щоб проводити ремонти і підготовку до осінньо-зимового періоду.

«Станція може працювати достатньо довго, якщо не буде зовнішнього втручання в її діяльність. Не буде обстрілів ліній електропередачі, підстанцій, нищення обладнання. Втім, якщо станція зупиниться, то катастрофи не буде. Вода йтиме через водозливну греблю. Тому не буде ні прориву дамби, ні обміління», – сказав Сирота.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom