Кубраков спрогнозував, як зміняться ціни на пальне з поверненням акцизів

Share

Після часткового повернення акцизів на дизпаливо та бензини ціни на них або не зміняться, або коливання буде «в межах похибки»

Таку димку висловив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, передає «Укрінформ».

Кубраков розповів, що акцизи планують повернути частково, а не у повній мірі до рівня, який діяв до початку повномасштабної війни.

Акцизи та ПДВ на пальне були скасовані у березні на тлі кризи на ринку пального, тож уряд робив все, аби наситити ринок ресурсом. У липні, заявив міністр, ситуація стабілізувалася: пальне є у всіх мереж АЗС, у всіх регіонах, як у великих, так і малих мережах.

Він зауважив, що попри підвищення курсу гривні Національним банком, ціни на пальне на деяких АЗС продовжують падати. Це зумовлено тим, що вартість пального на світових ринках теж зменшується, пояснив міністр.

З огляду на ці обставини Мінінфраструктури запропонувало запровадити акцизний податок на бензин і дизель на рівні 100 євро за 1000 л. До повномасштабної війни ставки становили 213 євро та 140 євро відповідно, тож уряд пропонує повернути їх частково.

«Зараз ціна на світових ринках продовжує падати. … Я сподіваюсь, що роздрібні ціни на дизель взагалі не буде змінено в роздробі, а на бензин підвищення буде незначним», – розповів Кубраков, уточнивши, що підвищення припускається «в межах похибки».

Водночас Кубраков заявив, що підвищення податку на додану вартість з наразі чинних пільгових 7% до «довоєнних» 20% нині не планується.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom