Фінляндія хоче повністю відмовитися від імпорту скрапленого газу з РФ

Share

Фінська державна компанія Gasum повністю припинить імпорт скрапленого природного газу з Росії, заявила міністерка у справах Європи й управління власністю Фінляндії Тютті Туппурайнен

«Імпорт СПГ з Росії повинен припинитися, оскільки Фінляндія і решта Європи повинні позбутися російської енергетики. Це бажання державного власника і це також було вказано у висновках Європейської Ради», – цитує Туппурайнен «Європейська правда» з посиланням на Helsingin Sanomat.

Росія припинила постачання трубопровідного газу Фінляндії ще у травні через відмову платити за газ у рублях, але постачання скрапленого природного газу досі триває.

Відповідно до санкцій Європейського Союзу, експорт до Росії технологій, пов’язаних із виробництвом СПГ, забороняється – натомість імпорт ніяк не регулюється.

При цьому СПГ-термінал у порту фінського міста Уура, куди зараз і приходить російський газ, на 51% належить російській компанії «Новатек», пов’язаній із підсанкційними російськими олігархами Лєонідом Міхєльсоном і Гєннадієм Тімченком. Решта 49% належать російському «Газпрому».

Газ, який надходить до термінала Уура, фінський Gasum постачає також Швеції. Деякі місцеві компанії вже заявили про намір відмовитися від російського СПГ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom