Канада сумнівається, що українська ГТС може замінити «Північний потік-1»

Share

Уряд Канади не вірить у здатність української газотранспортної системи замінити російський «Північний потік». Про це заявив міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон

Під час виступу у місцевому парламенті Вілкінсон пояснив, що рішення Канади повернути до Європи газову турбіну «Газпрому» пов'язане із безальтернативністю газового маршруту «Північний потік-1» для Німеччини, передає «Економічна правда» з посиланням на Bloomberg.

«Суть у тому, що прокачування до Німеччини через трубопроводи, які ведуть із Росії через Україну, були б значно нижчими, ніж ті, на які здатен «Північний потік», – сказав Вілкінсон.

Він додав, що уряд Канади вказав на воєнні ризики транспортування газу через Україну, а також на те, що Росія точно так само могла б знайти причини для зменшення постачання через українську ГТС.

За словами Вілкінсона, рішення Канади щодо турбіни було ухвалене в тісній консультації з її союзниками з НАТО.

У свою чергу пані посол України в Канаді Юлія Ковалів, яка виступала в тому ж парламентському комітеті після Вілкінсона, заперечила його аргументам.

«Це неправда, що Україна не може замінити газовий транзит до Німеччини. Це єдиний трубопровід (українська ГТС), де російський монополіст «Газпром» не має частки, і він працює навіть під час війни», – сказала вона.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom