S&P знизило кредитні рейтинги Білорусі

Share

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило кредитні рейтинги Білорусі в іноземній валюті до вибіркового дефолту, а щодо єврооблігацій – до дефолту

Про це йдеться у повідомленні агентства, передає «Економічна правда».

Так, агентство знизило суверенний кредитний рейтинг Білорусі в іноземній валюті до SD/SD (обмежений дефолт). А рейтинг випуску єврооблігацій 2027 знижений до D (дефолт).

«Рейтинги Білорусі в іноземній валюті знижено до «SD/SD» у зв'язку з виплатою рублевого купона за доларовими єврооблігаціями», – йдеться у заяві агентства.

Суверенний кредитний рейтинг Білорусі у національній валюті підтверджено на рівні «CCC/C» з «негативним» прогнозом з урахуванням того, що «макроекономічні та фіскальні стреси можуть послабити здатність уряду забезпечувати свої боргові зобов'язання у національній валюті».

Агентство заявляє, що у разі виконання платежів з випуску Belarus-27 у валюті договору, рейтинг Білорусі може бути підвищений.

При цьому в агентстві вважають, що «подальші неплатежі за іншими єврооблігаціями практично неминучі».

«У встановлений термін, 29 червня 2022 року, уряд здійснив платіж у білоруських рублях, валюті, не передбаченій початковими умовами облігації, на рахунок, відкритий в одному з білоруських банків. З того часу влада намагається встановити альтернативні шляхи виплати доларового боргу», – йдеться в повідомленні. 

Агентство підкреслює, що міжнародні санкції «позбавили або значно обмежили доступ білоруської влади до світової фінансової інфраструктури і призначені канали оплати доларового боргу, включаючи єврооблігації, більше недоступні уряду».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom