Під час війни продумана податкова реформа неможлива – експерт

Share

Оскільки Україна знаходиться у стані війни, провести продуману податкову реформу неможливо, вважає керівник «Укрпромзовнішекспертизи» Володимир Власюк.

Вести розмову про збільшення податків також не треба, зазначив він в інтерв’ю UAprom, оскільки це «ще один негативний сигнал для бізнесу, який і так не знає, як жити далі». Єдиним винятком може стати скорочення податків на працю для тих працівників, які призвані до ЗСУ.

Натомість керівництво країни має сконцентрувати зусилля на тих заходах, які допоможуть стабілізувати ситуацію в економіці. Це, зокрема, забезпечуватиме і надходження податків до державного бюджету,

«Не можна очікувати, що ми постійно отримуватимемо фінансову допомогу, яка вирішуватиме питання дефіциту бюджету. Добре, що ми її маємо зараз, але треба, щоб наша економіка також включалась. З цієї точки зору треба розглядати і податки», – зазначив він.

            В Україні можуть підняти податки для наповнення держбюджету, – ЗМІ

 

Саме забезпечення стійкості національної економіки та підтримка економічної активності в умовах війни зможе забезпечити країну ресурсами, необхідними для відсічі агресору, вважає експерт.

«(Війна – ред.) це форс-мажорний економічний стрес, якщо він буде продовжуватись, то економіка може скорочуватись і надалі», – зазначив він і додав, – «Поки ми не матимемо політичного врегулювання, економічного відновлення і тим більше розвитку очікувати не варто. Тому перше, що треба робити зараз – мобілізувати всі ресурси для перемоги».

Мова йде про необхідність запровадження елементів централізованого планування для розрахунку потреб країни, виходячи з кількох сценаріїв ведення війни, включаючи і довгострокове протистояння. В цьому випадку не йдеться про відмову від ринкової економіки, попередив Власюк, однак державі потрібне розуміння власних можливостей і потреб. Також має бути створений окремий орган оборонного планування. А коли потреби сплановані, потрібно максимально розміщувати замовлення для їх виконання на внутрішніх виробничих потужностях. 

Більше подробиць – в інтерв’ю Володимира Власюка для UAprom: «Перше, що треба робити зараз – мобілізувати всі ресурси для перемоги»

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom