Уряд затвердив підзаконні акти для впровадження локалізації у машинобудуванні

Share

Кабінет Міністрів України прийняв підзаконні акти, необхідні для впровадження принципу локалізації під час публічних закупівель продукції машинобудування, повідомив заступник голови Комітету Верховної Ради та автор відповідної ініціативи Дмитрио Кисилевський.

«Фактично це старт реального впровадження вимоги локалізації в Україні у публічних закупівлях – вимоги частки місцевої складової в окремих категоріях цивільної продукції машинобудування, яку купує держава», – зазначив він.

Зокрема, уряд затвердив своєю постановою два Порядки, необхідних для застосування Закону про локалізацію, а саме:

«Про затвердження порядків підтвердження ступеня локалізації виробництва товару та здійснення моніторингу дотримання вимог щодо ступеня локалізації виробництва предметів закупівлі, внесених до переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації виробництва»;

«Про здійснення моніторингу дотримання вимог щодо ступеня локалізації виробництва предметів закупівлі, внесених до переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації виробництва».

Закон про локалізацію був прийнятий Верховною Радою у грудні 2021 року і підписаний Президентом у січні 2022 року. Згідно із документом з 14 липня на державних тендерах при закупівлях міського транспорту, комунальної техніки, залізничного транспорту, продукції енергетичного машинобудування та аерокосмічної галузі вимагатиметься не менше 10% української складової. Щорічно цей поріг буде збільшуватись на 5%, поки не досягне 40%. І залишатиметься таким протягом 10 років.

«Впевнений, що реалізація Закону стане першим кроком з повернення здорового глузду в українські публічні закупівлі. А потужна економіка є частиною шляху до перемоги», – додав Кисилевський. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom