Туреччина очікує перше судно з українським зерном у Стамбулі цієї ночі

Share

Туреччина очікує перше судно з українським зерном у Стамбулі цієї ночі

Таку заяву зробив координатор Спільного координаційного центру, турецький контр-адмірал Озджан Алтунбулак, пише УНН з посиланням на Hürriyet.

«Очікується, що судно під назвою Razoni, яке ми чекали… раніше, через морські умови стане на визначеній якірній стоянці в Стамбулі опівночі. Після необхідних процедур на судні Razoni буде проведено інспекцію з делегацією, що складається з представників Туреччини, Російської Федерації, України та ООН, і за результатами інспекції судно продовжить свій шлях», – цитує Алтунбулак.

З його слів, наразі триває підготовка та планування щодо суден, які зможуть вивозити зерно та аналогічні продукти харчування з трьох портів України.

Україна, Організація Об'єднаних Націй, Туреччина та Росія підписали 22 липня угоду (Україна і РФ окремо), спрямовану на забезпечення безпечного проходу суден, що заходять та виходять із трьох українських чорноморських портів («Одеса», «Чорноморськ», «Южний»), які були заблоковані РФ після вторгнення Москви 24 лютого. Україна та Росія є великими експортерами зерна, і блокада портів затримала в країні десятки мільйонів тонн зерна.

1 серпня перше судно з українським зерном вийшло з порту Одеси. Це корабель Razoni під прапором Сьєрра-Леоне. Він везе кукурудзу до Лівану.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom