МВФ погіршив прогноз росту світової економіки

Share

Міжнародний валютний фонд прогнозує уповільнення світового економічного зростання з 6,1% минулого року до 3,2% у 2022 році – це на 0,4 в. п. нижче, ніж оцінювалося в квітневому прогнозі

Липневий прогноз МВФ назвав «Похмурий та більш невизначений», передає «Економічна правда».

«За відновленням, що намітилося в 2021 році, були все більш похмурі події 2022 року в міру початку матеріалізації ризиків. Світовий обсяг виробництва скоротився у другому кварталі поточного року у зв'язку із спадом у Китаї та Росії, а споживчі витрати в США не виправдали очікувань. Світова економіка, вже ослаблена пандемією, переживає низку потрясінь: вища, ніж очікувалося, інфляція в усьому світі (особливо у США та основних країнах Європи), що веде до посилення фінансових умов; більш різке, ніж прогнозувалося, уповільнення у Китаї через спалахи COVID-19 та заходи самоізоляції, а також додаткові негативні наслідки війни в Україні», – наголошують у Фонді.

При цьому, базовий прогноз передбачає уповільнення економічного зростання з 6,1% минулого року до 3,2% у 2022 році, що на 0,4 в. п. нижче, ніж прогнозувалося у квітневому випуску «Перспектив розвитку світової економіки».

«Більш повільне зростання раніше цього року, зниження купівельної спроможності домашніх господарств та посилення грошово-кредитної політики стали причинами перегляду прогнозу у бік зниження на 1,4 в. п. для США. Нові періоди самоізоляції та поглиблення кризи на ринку нерухомості в Китаї викликали зниження прогнозу економічного зростання на 1,1 в. п. що супроводжується великими глобальними вторинними ефектами», – додають в МВФ.

Водночас для Європи значне зниження прогнозів пов'язане з наслідками війни в Україні та посиленням грошово-кредитної політики.

Прогноз глобальної інфляції підвищили за рахунок цін на продовольство і енергоносії, а також дисбалансів, що зберігаються між попитом і пропозицією.

Передбачається, що цього року інфляція досягне 6,6% в країнах з розвиненою економікою і 9,5% в країнах з ринком, що формується, і країнах, що розвиваються – йдеться про підвищення прогнозу на 0,9 і 0,8 в.п. відповідно.

При цьому, дезінфляційна грошово-кредитна політика, як очікується, матиме вплив і в 2023 році: глобальний обсяг виробництва, за прогнозами, зросте лише на 2,9%.

У МВФ наголошують, що війна в Україні може призвести до раптової зупинки європейського імпорту газу з Росії.

Крім цього, зниження інфляції може виявитися більш важким завданням, ніж передбачалося, у разі більш обмежених, ніж очікувалося, ринків праці, або послаблення фіксації інфляційних очікувань.

Посилення глобальних фінансових умов може викликати критичну боргову ситуацію в країнах з ринком, що формується, і країнах, що розвиваються, а нові спалахи COVID-19 та періоди самоізоляції, а також подальше посилення кризи у секторі нерухомості можуть ще більше уповільнити зростання у Китаї, додають в МВФ.

Там додають, що геополітична фрагментація може ускладнити глобальну торгівлю та співробітництво.

У разі ймовірного альтернативного сценарію, на якому ризики реалізуються, інфляція продовжить зростати, а зростання світової економіки сповільниться приблизно до 2,6% та 2% у 2022 та 2023 роках.

Приборкання інфляції має стати першочерговим завданням для директивних органів, кажуть в МВФ.

«Посилення грошово-кредитної політики неминуче буде пов'язане з реальними економічними витратами, але затримка лише посилить їх. Цілеспрямована бюджетна підтримка здатна пом'якшити наслідки для найбільш уразливих груп населення, але оскільки державні бюджети виснажені пандемією, і потрібна дезінфляційна загальна спрямованість макроекономічної політики, такі заходи політики потрібно буде компенсувати підвищенням податків або зниженням державних видатків. Більш жорсткі грошово-кредитні умови також вплинуть на фінансову стабільність, внаслідок чого буде потрібно обачне використання макропруденційних інструментів, реформування механізмів врегулювання заборгованості стане ще більш необхідним», – йдеться у звіті МВФ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom