Розблокування портів дасть змогу Україні отримати значні валютні надходження, – міністр

Share

Експортні залишки зернових та олійних культур за 2021 рік становлять $ 10 млрд, цьогорічний агроекспорт оцінюється ще в $ 20 млрд. Завдяки угоді про відкриття чорноморських портів Україна зможе отримати значні валютні надходження

На цьому акцентував міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, передає прес-служба відомства.

За словами міністра, основною причиною загрози світового голоду чи можливого дефіциту продовольства в Україні може бути те, що українські фермери не матимуть грошей, а отже, мотивації для продовження посівних робіт.

Із розблокуванням морських портів має збільшитися обсяг експорту зернових. Крім того, буде значно здешевлена логістика, пояснив міністр. Адже наразі з ціни умовно в $350 за тонну український фермер має тільки близько $100, решта – вартість транспортування. При цьому в ринкових умовах, до блокади портів, фермер віддавав інфраструктурі лише 15 % від ціни агропродукції.

«Нам до цього потрібно повертатися. Якщо цього не станеться, настане ще більша проблема – в першу чергу в Україні, а потім у світі», – підкреслив Сольський.

Крім того, як пояснив Сольський, відкриття портів – один із факторів у світі, що нині впливає на ціну зерна. Так, біржа відреагувала ще в день підписання угоди: котирування на пшеницю і кукурудзу дещо знизилися. Разом з тим, для українських фермерів відпускна ціна уже збільшилася: на 20–30 % на ріпак, 10–20 % на кукурудзу, та 10 % на пшеницю.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков зазначив, що протягом найближчих двох днів у Стамбулі будуть розроблені внутрішні технічні документи координаційного центру. Очікується, що він розпочне роботу з 27 липня.

«Діяльність координаційного центру полягає у нагляді та координації функціонування гуманітарного коридору, але не поширюється на територіальні води України. У територіальних водах України виключно українська влада має компетенції адмініструвати та забезпечувати всі процеси», – наголосив він.

«Для нас принципово важливо, щоб Україна отримала валютні надходження, а саме відкриття портів дозволить отримати мінімум $1 млрд на місяць. Також важливо, щоб наші фермери отримали фінансування вже в цьому році, щоб мати можливість зробити посівну кампанію на наступний сезон… Це питання виживання для всієї галузі», – сказав Кубраков, додавши, що також для міжнародних партнерів розблокування експорту українського зерна є «виключною необхідністю».

При цьому міністр інфраструктури підкреслив, що в самій угоді немає жодних обмежень за цінами та за обсягами експорту.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom