ЄЦБ може підвищити ставки вперше за 11 років

Share

Керівна рада Європейського центрального банку обговорить розмір першого підвищення ставок за 11 років, оскільки вартість життя в регіоні залишається високою

Про це повідомляє CNBC, передає «Економічна правда».

Зазначається, що євро піднявся майже до двотижневого максимуму, а прибутковість державних облігацій єврозони підскочила після того, як Reuters повідомило, що ЄЦБ вирішить, чи обрати підвищення на 50 базисних пунктів на відміну від 25 базисних пунктів.

Видання пояснює, що новий інструмент і значне підвищення ставок відбудуться, оскільки ЄЦБ займатиметься своїм основним мандатом: ціновою стабільністю. Інфляція в єврозоні за червень склала 8,6% порівняно з 8,1% у травні, а ціни виробників Німеччини в червні були на 32,7% вищими, ніж роком раніше. Однак є ознаки того, що ситуація може поступово покращуватися.

«Ціни на проміжні товари (крім енергоносіїв) не зросли так сильно, як раніше. Тут порівняння в річному обчисленні впало другий місяць поспіль, у тому числі через дещо нижчі ціни на метали. Оскільки в цьому циклі проміжні товари випереджають ціни на споживчі товари, це дає підстави сподіватися, що останні також досягнуть піку в найближчі місяці», – відзначили аналітики Commerzbank.

Економічні перспективи на даному етапі дуже невизначені на тлі зростаючого ризику перебоїв з газопостачанням протягом наступних тижнів. Європа готується до тривалого припинення поставок російського газу, оскільки триває технічне обслуговування газопроводу «Північний потік».

Деякі побоюються, що призупинення поставок може бути продовжено після закінчення 10-денного терміну, що зірватиме підготовку регіону до зимових поставок.

«Важливо те, що ЄЦБ, можливо, доведеться продовжувати жорсткішу політику, навіть через легку рецесію, якщо прискорення зростання зарплат і триваючі високі ціни на енергоносії призведуть до зростання інфляційних очікувань

Ми вважаємо, що підвищення облікової ставки принаймні до нижньої межі діапазону оцінок природної ставки (1-2%), таким чином, має сенс, щоб бути в кращому положенні наступного року для вирішення прогнозів щодо інфляції», – сказав представник ЄЦБ Анатолій Анненков у аналітичній записці.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom