ЄК готує план обмеженого споживання газу для країн ЄС, – ЗМІ

Share

Єврокомісія готує план обмеження споживання газу для країн ЄС на випадок, якщо блок зіткнеться з катастрофічним дефіцитом

Три дипломатичних джерела у ЄС розповіли Politico, що цю пропозицію планують внести поруч із планом заощадження газу на зимові місяці, передає «Європейська правда».

Передбачається, що у разі надзвичайної ситуації як цілковите припинення постачання газу з Росії, Єврокомісія зможе запровадити обов’язкові до виконання обмеження на споживання газу.

Російський «Газпром» вже зупинив або обмежив постачання 12 країнам блоку і є побоювання, що Росія не відновить постачання по «Північному потоку-1» після десятиденної перерви для планових технічних робіт.

План обмеження споживання передбачає ухвалення рішення на рівні ЄС кваліфікованою більшістю, відтак окрема країна не зможе заблокувати його. Єврокомісія зможе запустити надзвичайні заходи за власним рішенням або на запит щонайменше двох країн.

Також йдуть дискусії про вимогу до країн скоротити споживання газу у холодну пору року, скоріш за все, погодяться щодо скорочення на 10-15%.

Перші обговорення пропозиції плануються у середу, 20 липня.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom