Туреччина заявила про узгодження основних умов для «зернового коридору» з України

Share

План та загальні принципи перевезення українського зерна морем узгоджені. Чергова зустріч ймовірна цього тижня, заявив міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар

Акар торкнувся питання «врегулювання зернової кризи, що зачепила весь світ», передає УНН з посиланням на Yeni ?afak.

Нагадавши, що 13 липня у Стамбулі відбулася чотиристороння зустріч між військовими делегаціями міністерств оборони Туреччини, РФ та України та делегацією ООН, Акар повідомив, що у межах зустрічі військові делегації України та РФ вперше зібралися за одним столом із членами ООН.

«План перевезення зерна та продуктів харчування був узгоджений на загальних засадах. Ми продовжуємо наші зусилля, щоб перетворити його на конкретний імплементаційний план. Зустріч, ймовірно, відбудеться цього тижня», – сказав Акар.

З його слів, «у цьому контексті є основні технічні питання, такі як створення операційного центру в Стамбулі, спільний контроль у пунктах виходу та прибуття у портах, забезпечення безпеки судноплавства на перевалочних шляхах».

13 липня до Стамбула з'їхалися делегації Росії, України, Туреччини та ООН для переговорів про розблокування експорту морем українського зерна. В ООН сказали, що за підсумками чотиристоронніх переговорів у Стамбулі щодо відновлення експорту продовольства з українських портів було досягнуто прогресу, проте про перспективи мирного врегулювання російсько-української війни говорити зарано.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom